Cilt problemleri arasında en sık yaşananlar kırışıklık, sarkma ve izdir. Bu problemlerin ortadan kaldırılması için son dönemde dolgu uygulamasından faydalanılıyor. Geçici ya da kalıcı olarak uygulanabilen bu işlem ile onlarca farklı sorunun giderilmesi mümkündür. 

Zamanla ciltte elastik lifler, kollajenler, yağ tabakaları azalmaya başlar. Buna bağlı olarak kırışıklık ve sarkma sorunu ortaya çıkar. Özellikle yüzün alt ve orta kısmı ile boyun bölgesinde bu problem daha net gözlemlenir. Dolgu işlemi ise yüz ve boyun bölgesinde pek çok yere uygulanabiliyor. 

Dolgu fiyatları ve yapılan operasyon işlemi ile ilgili bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Dolgu Nasıl Etki Eder?

Bu işlem son derece ince bir enjektör kullanılarak yapılır. Kullanılan madde kırışıklıkların alt kısmını doldurur ve bu sayede kırışıklık görünümünü ortadan kaldırır. Yüzdeki sarkmaları, hacim verme etkisi ile yok eden bir işlemdir. 

Hyarulonik asit ve kalsiyum hidroksi apatit maddeler cildin kollajen seviyesini artırır. Dolgu maddesi zamanla erise bile uygulama yapılan bölge eskiye nazaran daha iyi görünmeye devam eder. 

Dolgu Süresi Ne Kadardır?

Bu işlemin kalıcılık süresi her bireyde aynı olmaz. Genellikle 8 ay ila 18 ay arasında değişen bir kalıcılık süresi sunar. Dolgu maddesi eridiğinde de etkisi az da olsa devam ettiğinden toplam etki süresinin 3 yılı bile bulabildiğini söyleyebiliriz. Düzenli olarak dolgu yaptıranlar daha uzun süre etkisinden faydalanabilir. 

Dolgu İşleminin Yan Etkileri Neler? 

Bu işlemin yan etkilerinin yok denecek kadar az olduğunu söyleyebiliriz. Çok ender olmakla birlikte herpes tetiklenmesi, damar tıkanıklığı ve cilt enfeksiyonu meydana gelebilir. Kızarıklık, morluk gibi etkiler ise geçicidir. Bunun dışında doğru materyal ile doğru şekilde yapılan dolgu işleminin yan etkisi olmaz. 

Dolgu İşleminden Önce Nelere Dikkat Edilmeli?

İşlemden önce kan sulandırıcı özellikte olan ilaçlar kullanılmamalıdır. Yeşil çay, sarımsak, ginseng, balık yağı, ekinezya, C ve E vitamini kullananlarda işlem sonrası morarma biraz daha fazla olabilir. Düzenli olarak kullanılan ilaçlar varsa doktora mutlaka işlem öncesinde bilgi verilmelidir. Bunun dışında dikkat edilmesi gereken herhangi bir husus bulunmuyor. 

Dolgu İşleminin Etkisiz Olma İhtimali Var mı? 

Öncelikle dolgu işleminin her daim etkili olduğunu belirtmek gerekiyor. Sadece kimi zaman dolgu materyali miktarı yetersiz kalabilir. 40’lı yaşlarda olan biri için 1 – 3 tüp dolgu materyali kullanımı yeterli olur. Ancak 60’lı yaşlarda biri için 4 - 8 tüp dolgu maddesi kullanımı gerekir. 

Elbette kullanılan dolgu maddesinin kalitesi de işlem sonucunda etkili olan bir unsurdur. Dolayısıyla dolgu işlemi için mutlaka deneyimli bir doktorun tercih edilmesi gerekir. Böylelikle işlem başarısı çok daha yüksek olacaktır. 

Kimler Dolgu Yaptırabilir?

Gebelik ve emzirme dönemlerinde dolgu yaptırılamıyor. Anne adaylarının doğum sonrası emzirme döneminin de tamamlamayı beklemesi gerekir. Cildinde enfeksiyon ya da iltihaplanma olanlar için de dolgu işleminin yapılamayacağını belirtelim. 

Kullanılan dolgu maddelerine aşırı duyarlı olan kişilerin de bu işlemden uzak durması gerekiyor. Bunlar dışında dileyen herkesin dolgu yaptırabileceğini belirtebiliriz. Aynı zamanda dolgu işlemi tekrarlanabilir. İşlemin etkisi sona erdiğinde beklemeye gerek olmadan yeniden yapılması mümkündür. 

Hangi Bölgelere Dolgu İşlemi Yapılabilir?

Genel olarak dolgu uygulaması yapılabilen bölgeleri kısa bir liste halinde aktarabiliriz: 

  • Yüzde sarkma olan yerler 
  • Elmacık kemiklerinin olduğu bölge 
  • Dudaklar 
  • Kaşlar 
  • Dudak etrafındaki mimik çizgileri 
  • Kaş arasındaki çizgiler 
  • Akne ve yara izlerinin olduğu bölge 
  • Burun bölgesi 
  • Çene hattı 
  • Ağız kenarından çeneye doğru uzanan hat 
  • Burun kanatlarından dudak köşelerine inen kırışıklıklar

Yukarıda sıralanan bölgelerin yanı sıra daha spesifik durumlarda da dolgu işleminin yapılabildiğini belirtebiliriz. 

Dolgu İşleminde Hangi Maddeler Kullanılır? 

Günümüzde en sık kullanılan maddeler hyarulonik asit, kalsiyum hidroksi apatit maddeleridir. Bu materyaller aynı zamanda en güvenli dolgu malzemeleri olma özelliği de taşıyor. Özellikle yüz bölgesinde meydana gelen sarkmaları gidermek amacıyla bu maddelerin kullanıldığını belirtebiliriz. Bu materyaller dudaktan çeneye doğru inen çizgileri, çene hattındaki bozulmaları, yanaklardaki düşmeyi gidermek amacıyla da sıklıkla tercih ediliyor. 

Ancak kalsiyum hidroksi apatit dudak bölgesine uygulanabilen bir materyal değildir. Dudaklara daha dolgun bir görünüm kazandırmak için uygulanan maddeler daha farklıdır. Kişinin cilt yapısına, mevcut soruna en uygun dolgu materyali doktor tarafından seçilir. 

İdeal oranda uygulanarak son derece başarılı bir sonuç elde edilir. Bu dolgu maddelerinin gayet güvenli olduğunu, sorunsuz bir şekilde kullanılabildiğini belirtmek mümkündür. 

İşlem Süreci 

Hastalar işlem sürecine dair de bilgi sahibi olmak isteyebiliyor. En çok merak edilen konuları kısa bir liste halinde açıklayabiliriz: 

  • Dolgu enjeksiyonu işlemi 5 dakika ila 10 dakika arasında tamamlanır
  • Enjeksiyon yapılacak olan bölge işlem öncesinde anestezik krem ile uyuşturulur
  • İşlem sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmez 
  • Dolgu işleminin ardından sonuçlar hemen gözlemlenmeye başlar
  • Tam olarak dolgu sonucunu görmek için 15 gün beklemek gerekir
  • İşlemin hemen ardından günlük hayata ya da iş hayatına geri dönülebilir
  • Dolgu işlemi sonrasında hayatı ciddi oranda kısıtlayacak yasaklar yoktur

İşlem Sonrası 

İşlemin ardından yaşanabileceklere şu örnekleri verebiliriz: 

  • Enjeksiyon yapılan bölgede hafif düzeyde morarma ve kızarıklık olabilir
  • Morluk ve kızarıklık geçicidir, 1 – 5 gün içerisinde ortadan kalkar
  • Dolgu sonrasında iş hayatına hemen geri dönülebilir 
  • Uygulamadan sonra birkaç gün boyunca aşırı egzersiz ve aşırı mimik hareketleri yapılmamalı 
  • Sırt üstü pozisyonda yatılmaya özen gösterilmeli 
  • Doktorun belirttiği süre boyunca güneşlenmemek gerekir 
  • Bir süre solaryum, sauna, hamam gibi ortamdan uzak durulmalı

Dolgu İle Diğer Cilt Yenileme Yöntemleri Bir Arada Kullanılabilir mi?

Çok sayıda kişi farklı cilt problemlerinden de kurtulmak istiyor. Bu noktada dolgu işlemi ile birlikte hangi cilt yenileme uygulamalarının yapılabileceği de merak ediliyor. Ciltte yenileme etkisi sunan lazer uygulaması, fokuslu ultrason ve PRP işlemlerinin ardından dolgu yapılması mümkündür. 

Bu sayede söz konusu işlemlerin etkisinin daha da artması mümkün hale gelir. Özellikle ciltteki izler, sarkmalar ve kırışıklıkların görünümünün hafiflemesine yardımcı olur. 

Bu noktada son derece önemli bir detayın altını çizmek gerekiyor. Hyaluronik asitli dolguların mutlaka ısı veren işlemlerden sonra yapılması önemlidir. Dolgu işleminin ısı veren işlemlerden önce yapılması, dolgunun etkisinin azalmasına yol açabilir. Dolayısıyla cilt için uygulanacak işlemlerin sırası da çok büyük bir önem taşıyor.