Tırnak Batması Tedavisi

Tırnak batması toplumda yaygın görülen ve bir hayli rahatsızlık verici sorunlardan biridir. Çoğunlukla bu problem kendiliğinden düzelmediği için mutlaka sağlık hizmetleri almak gerekiyor. Tırnağın köşe ya da kenar bölümlerinin yumuşak dokuya yani ete batması olarak tanımlanabilecek olan tırnak batması, elde ziyade ayak parmaklarında ortaya çıkar. 

Özellikle ayak baş parmağında görülmesi oldukça yaygındır. Kızarıklık, şişme ve ağrı gibi çeşitli sorunlara da yol açabilen tırnak batmasının tedavi edilmesi mümkün olabiliyor. Özellikle ağrı şikayetinin olması ve ağrının giderek daha da şiddetli bir form kazanması gibi durumlarda geç kalmadan tıbbi yardım alınmasında fayda olacaktır. 

Hastalar tırnak batmasını komplikasyon açısından da değerlendirmelidir. Bazı durumlarda bu probleme bağlı olarak komplikasyon gelişme riskinin daha yüksek olduğunu unutmamak gerekir. Öncelikle hastada şeker hastalığı olması durumunda komplikasyon gelişme riski de yüksek demektir. Bununla birlikte kan akışının zayıflamasına yol açan bir sağlık sorunun mevcut olması durumunda da yine komplikasyon gelişme riski yüksek olduğundan geç kalmadan tedaviye başlanması sağlanmalıdır. 

Bu durumun damar sertliği sorunu olan hastalar için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla yukarıda sıraladığımız sağlık sorunlarının bulunuyor olması durumunda ağrının olup olmadığını ya da ağrının ne oranda şiddetli olduğuna bakılmamalıdır. Bir an önce tıbbi yardım alınması gerekir. 

Tırnak Batması Neden Olur? 

Özellikle ayak tırnakları üzerinde etkili olabilen tırnak batmasının tedavisi konusunda bilgi aktarmadan önce nedenlerini gözden geçirmekte fayda olacaktır. Tırnak büyüklüğü ve tırnak yatağına uzanması arasındaki dengenin bu sorunun en yaygın nedenlerinden biri olduğunu altını çizelim. 

Kimi zaman tırnağın uzaması sırasında tırnak yatağından bir taşma göze çarpabiliyor. Bu durumda tırnak yumuşak dokuya da zarar veriyor. Söz konusu durumun ise çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabildiğini söyleyebiliriz. Genel olarak tırnak batmasının nedenlerini kısa bir liste halinde aktarabiliriz: 

  • Tırnak yatağı ile tırnak boyutu arasında dengesizlik olması 
  • Ayağa uygun olmayan çok dar çoraplar ya da ayakkabılar giymek 
  • Tırnakları olması gerekenden çok daha kısa kesmek 
  • Tırnakları kavisli bir şekilde kesmek 
  • Ayak tırnağının çeşitli nedenlerle yaralanması 
  • Ayak tırnaklarında çeşitli nedenlerle kavisler meydana gelmesi
  • Hatalı şekilde yapılan manikür ve pedikür işlemleri 
  • Yapısal bir sorun olarak tırnakların içe doğru kıvrılması 
  • Tırnağın çıkmasına bağlı olarak gelişen travmalar 
  • Tırnakta mantar enfeksiyonu olması 
  • Aşırı kilo
  • Gebelik ve doğum sonrası dönemde olmak

Elbette yukarıda sıraladıklarımız, tırnak batmasının en yaygın nedenleridir. Bunların yanı sıra bası spesifik nedenlere bağlı olarak da bu sorunun gelişebileceğini söyleyebiliriz. 

Tırnak Batmasının Belirtileri Neler? 

Çoğu zaman hastalar tırnak batması belirtileri hakkında da bilgi sahibi olmak isteyebiliyor. Aslında genellikle herhangi bir belirti ortaya çıkması beklenmiyor. Çünkü tırnak batmasının gelişmesi ile birlikte hastalarda ağrı şikayeti de oluyor. 

Kimi zaman sadece yere basıldığında ağrı olurken kimi zaman ağrı daimi bir hal de alabiliyor. Bu durumda hastalar tırnaklarına baktıklarında gözle görünür bir problem fark etmeseler de ağrının giderilebilmesi için tıbbi yardım almaya ihtiyaç duyuyorlar. Zira batık tırnağın ağrıya neden olması oldukça tipik bir durumdur.

Ağrı şikayeti tırnağın sadece tek tarafında olabildiği gibi iki tarafında da olabilir. Sadece tırnağa ya da yumuşak dokuya dokunulduğunda ağrı olması da söz konusu olabiliyor. Tırnak batması durumunda yaşanan belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Tırnak yatağında hassasiyet olması 
  • Tırnak çevresinde kızarıklık olması 
  • Tırnak çevresinde şişmeler olması 
  • Tırnak çevresindeki dokuda ısı artışı olması 
  • Enfeksiyon olması durumunda tırnak batmasının mevcut olduğu bölgede akıntı olması 

Şayet parmakta ciddi bir ağrı şikayeti mevcutsa ya da kötü kokulu bir akıntı meydana geliyorsa bu durum hasta tarafından kesinlikle ciddiye alınmalıdır. 

Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir? 

Bu sorundan şikayet edenler internet ortamında da sıklıkla tırnak batmasına ne iyi geliyor sorusunun yanıtını arıyor. Bu konuda birkaç öneride bulunabilir ancak mutlaka tedavi olmak için tıbbi yardım almanız gerektiğini unutmamalısınız. 

Sabunlu Sıcak Su 

Ayak tırnak batmasına ne iyi gelir sorusunun yanıtlarından biri ayağın sıcak su banyosu yaptırılmasıdır. Sabunlu sıcak su hazırlayarak ayağınızı bu suya sokun. 

Hem şişliğin azalmasını hem de ağrının bir benze de olsa azalmasını sağlayabilen bu yöntem günde 2 ya da 3 defa uygulanabilir. Ayağınızı 20 dakika ile 30 dakika kadar sıcak suda bekletmelisiniz. Olabildiğince zeytinyağlı sabunları tercih etmeye özen gösterin.

Elma Sirkesi 

Tırnak batmasına iyi gelen yöntemlerden biri de elma sirkesi kullanmak oluyor. Elma sirkesinin antiseptik özelliğinin olduğu biliniyor. Yaklaşık bir kova ılık suya bir çay bardağı kadar elma sirkesi ekleyebilirsiniz. 

Ardından ayaklarınızı en az 20 dakika suda bekletin. Ancak ayak banyosu işlemlerinin ardından ayaklarınızı iyice kurulamaya da özen gösterin. Ayaklarınızı çok uzun süre suyun içerisinde tutmaktan kaçınmanızda da fayda var. 

Batık Tırnak Koruyucu Kullanmak 

Batık tırnak için iyi bir yastıklama bariyeri sunabilen batık tırnak koruyucu ürünler kullanılabilir. Tırnak batmasından etkilenen alanların etrafına halkalar oturuyor. Parmağı tamamen sarıyor ve adeta bir kılıf görevi üstleniyor. Bu ürünler piyasada rahatlıkla bulunabilir. 

Genellikle tırnakların yumuşamasına yardımcı olan ve aynı zamanda iyileşmeyi hızlandıran bir ilaçlı jel ile beraber satışa sunulan ürünlerdir. Ancak bu ürünlerin yanlış kullanımının mevcut problemi daha da büyütebileceğini belirtmek gerekiyor. Bu nedenle ayakları ılık suya sokarak bekletmek ve ağrının ya da şişmenin hafiflemesini sağlamak daha güvenli bir yöntem olabilir. 

Hangi Durumlarda Tırnak Batması Ameliyatı Yapılır?

Elbette tırnak batması problemi yaşayan her hastanın mutlaka hemen ameliyat olması gerekmez. Ancak bazı durumlarda tırnak batması nasıl geçer sorusunun yanıtı cerrahi müdahale olabiliyor. Dolayısıyla hastada iyileşme elde edilmesi için ameliyatın tek çözüm olabileceği durumların da mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Hangi durumlarda tırnak batması tedavisi için ameliyat kararı alındığı sorusunun yanıtını ise kısa bir liste halinde aktarabiliriz: 

  • Uygulanan diğer tedavi yöntemlerinin başarılı bir sonuç doğurmaması 
  • Hastanın tırnak köklerinde ya da tırnak yapısında mevcut olan bir sorun nedeniyle tırnak batması sorununun sürekli tekrarlanması 
  • Şeker hastalığı gibi bazı hastalıklar nedeniyle tırnak batması sorununun komplikasyon riskinin çok yüksek olması 

Bu 3 durumdan herhangi birinin mevcut olması halinde zaruri olarak ameliyat yapılabiliyor. Ancak söz konusu ameliyatın kısa sürede tamamlandığını ve iyileşme sürecinin de hastaları çok fazla zorlamadığını belirtmeliyiz. Dolayısıyla hastalar tırnak batması ameliyatı kararı alındığında bu konuda hiçbir şekilde endişe yaşamamalıdır. Gönül rahatlığı ile ameliyatın gerçekleşmesi sağlanabilir. 

Çocuklarda Ve Bebeklerde Tırnak Batması Olur Mu? 

Ayak tırnaklarının kenar kısımlarının yumuşak dokuya batması, sadece yetişkinlerin yaşadığı bir sorun değildir. Çocuklarda ve bebeklerde de bu problem ortaya çıkabiliyor ve elbette son derece rahatsızlık verici bir boyut kazanabiliyor. Bu gibi durumlarda da doktora başvurmak en doğru seçenektir. 

Bir an önce gerekli müdahalenin yapılması sağlanabilir. Olası en erken dönemde doktora başvurmak, çoğu zaman ameliyata gerek kalmadan batık tırnak sorununa müdahale edilebilmesine olanak tanır. 

Tırnak Batmasından Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmeli? 

Tırnak batması problemi bir hayli rahatsızlık verici olabiliyor. Bu nedenle söz konusu probleme neden olan unsurlar hakkında bilgi sahibi olmak ve bu unsurlardan uzak durmaya çalışmak önem taşıyor. Nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda ise sizlere şu bilgileri aktarabiliriz: 

  • Topuklu ayakkabıları çok sık giymekten kaçının
  • Ayakkabılar rahat olması ve ayağa tam olarak oturmalı 
  • Ayakkabının tırnaklara baskı yapmamasına dikkat edilmeli 
  • Tırnaklar kavisli değil düz bir hat çizecek şekilde kesilmeli 
  • Evde olabildiğince ayakkabı kullanılmamalı 
  • El ve ayak tırnakları çok kısa olmayacak şekilde kesilmeli 
  • Tırnak etlerinin çevresinde mevcut olan tırnak derisi kesilmemeli 
  • Ayaklar her zaman temiz ve kuru tutulmalı 

Tırnak Batması Tedavi Sonrası Tekrarlar mı? 

Ameliyat ile tedavi yapıldığında tırnak batması sorununun tekrarlaması pek rastlanan bir durum değildir. Ancak diğer yöntemler uygulandığında tekrarlama olasılığının bulunduğunu söyleyebiliriz. 

Operasyon Süreci 

Eğer uygulanan diğer yöntemlere karşın ayak tırnağı batması geçmiyorsa, tırnak batması ameliyatının uygulanmasına ihtiyaç olur. Operasyon sürecine dair bilinmesi gerekenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Tırnak batması durumunda tırnağın bir bölümü ya da tamamı çıkarılır
  • Bu ameliyat genel anestezi ya da çoğunlukla lokal anestezi altında gerçekleştirilir 
  • Hastalar ameliyat sırasında hiçbir şekilde acı, ağrı ya da tırnak sızısı hissetmez 
  • Ameliyata başlanmadan önce tırnak ve çevresinin antiseptik solüsyonlar ile temizlenmesi sağlanır 
  • Ardından kanamayı önlemek için parmak köküne turnike yerleştirilir 
  • Çeşitli tıbbi aletler kullanılarak batık tırnağın kesilerek çıkarılması sağlanır 
  • Kimi zaman dikey bir kesi uygulanırken kimi zaman tırnağın tamamının çıkarılması gerekebilir
  • Batığa neden olan bölümde tırnak kökünü tahrip etmek için koter adlı bir cihaz kullanılabilir 
  • Çoğunlukla ameliyat ile müdahale edilen bölümde tırnak uzamaz
  • Son olarak müdahale edilen parmağa bandaj uygulanır ve bu sayede ameliyat da tamamlanmış olur 
  • Şayet genel anestezi uygulandıysa hastanın bir gün klinik ortamda istirahat etmesi gerekebilir 
  • Hastanın aynı gün taburcu olması ve evine gitmesi de mümkündür

Operasyon Sonrası 

Tırnak batması ameliyatı basit bir işlem gibi görünse de cerrahi müdahale olarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle hastaların operasyonun ardından bir süre dinlenmeye ihtiyacı olacaktır. Operasyon sonrasında dair merak edilenleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Ameliyat sonrasında enfeksiyon riskine karşı hastaların bir süre antibiyotik ilaç kullanması gerekebilir 
  • Olabildiğince müdahale edilen tırnak ve parmak bölgesine darbe almamaya özen gösterilmelidir 
  • Ameliyat sonrasında hafif de olsa bir ağrı meydana gelecektir
  • Doktor tarafından reçete edilen ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir 
  • Ağrı kesici ilaçlar batık tırnak operasyonu sonrasında yaşanan ağrının kontrol altında alınmasını sağlar
  • İyileşme dönemi tamamlanana kadar rahat ayakkabı giymek gerekir 
  • Bir süre terlik kullanımı da tercih edilebilir
  • Ameliyat sonrasında iyileşme süresi her hastada aynı olmaz
  • İyileşme süresi genellikle 3 – 7 gündür 
  • Bu süre zarfında hastaların istirahat etmesinde fayda olacaktır
  • Şayet yüksek ateş, operasyon bölgesinde çok şiddetli ağrı gibi şikayetler olursa geç kalmadan doktora bu konuda bilgi verilmelidir

Tırnak batması sorunu günlük hayatı da olumsuz yönde etkileyen, çoğu zaman hastaların çalışma hayatını da sekteye uğratan bir problemdir. Eğer siz de tırnak batması sorunu yaşıyorsanız daha fazla bilgi almak ya da randevu istemek için bizimle hemen irtibata geçebilirsiniz.