Burun estetiği ameliyatı (rinoplasti) veya burnu yeniden şekillendirme ameliyatları estetik cerrahların en sık yaptığı ameliyattır. Bu ameliyatla burununuzu boyunu kısaltabilir yani burnu küçültebilir, burun ucunun yüksekliğini değiştirebilir, burun ile dudak arasındaki açıyı değiştirebilir, burun deliklerinin ve burun üzerindeki kemerinizin boyutunu ve şeklini değiştirebilir yada burununuzu çeşitli oranlarda büyütebilirsiniz.Bu ameliyat ile doğuştan gelen burun anomalilerinizi ve nefes alma sorunlarınızı düzeltebilirsiniz.
Şayet burun estetiği ameliyatı olmayı düşünüyor iseniz bu sayfa tüm sorularınıza cevap vermeyebilir. Anlamadığınız herhangi bir şey olursa lütfen doktorunuza danışınız.
Burun ameliyatı fiyatları (rinoplasti) hakkında veya ameliyatla ilgili aklınıza takılan tüm sorularla ilgili bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Estetik burun ameliyatları sonrasında burnunuzun ve hatta tüm yüzünüzün değişeceğini bilmelisiniz zaten estetik burun ameliyatını yapmamızın nedeni budur. Estetik burun ameliyatı sonrası bu değişim ile kişinin kendine olan güveni artar. Ancak estetik burun ameliyatlarında hastanın burnunu ilk şekli ameliyat sonucunu etkileyen en önemli unsurdur.
Ameliyat sonrası sonrası özellikle erken dönemde şişlikler ve bazen morluklar oluşacağı için bu şişlik ve morluklarını moralinizi bozmasına izin vermemeli ve bu dönemin geçici olduğu konusunda bilinçli olmalısınız. Geç dönem dediğimiz yani ameliyat sonrası 1. aydan sonra burun şekliniz oturmaya başladıktan sonra estetik burun ameliyatının güzelliğini görmeye başlayacağınızı bilmelisiniz.
Estetik burun ameliyatı sonrası yüzünüz değişeceğini ancak hayatınızın değişmeyeceğini bilmelisiniz. Bu açıdan bu ameliyat için en uygun adaylar mükemmeliyetçi değil dış görünümünde güzelleşme bekleyenlerdir. Estetik burun ameliyatı görüşmelerinde hastaların sosyal ve psikolojik durumları da değerlendirilerek ameliyata uygunlukları değerlendirilir. Bu değişiklik ömür boyu kalıcı olduğu için ani karar vermemeleri için hastalar uyarılır ve düşünmeye sevk edilir.
Tüm estetik ve estetik olmayan ameliyatlar bir miktar risk taşır. Estetik burun ameliyatları için bu risk estetik cerrahi uzmanını burun ameliyatı konusunda deneyimli olup olmamasına bağlıdır. Deneyimli ellerde yapılan estetik burun ameliyatları için risk oldukça azdır. Ancak hiçbir zaman sıfır değildir.
Estetik burun ameliyatları açık teknik ya da kapalı teknik dediğimiz iki teknik ile yapılabilir bunların kendi içinde avantaj ve dezavantajları olmakla birlikte ameliyat kapalı teknik dediğimiz kesilerin burun içinde kalacağı şekilde yapılır ise görünen iz kalmamaktadır. ancak geniş burun delikleri daraltmak isteniyor ise kapalı yada açık teknik farketmeksizin burun kanatlarının tabanında katlantıya yerleşecek şekilde ince izler kalmaktadır.
Revizyon Rinoplasti dediğimiz düzeltme ameliyatlarının oranı cerrahlar arasında farklılık göstermekle birlikte kitabi bilgilerimize göre her 10 kişiden bir tanesinde en az 6 ay beklemek suretiyle yapılan düzeltme ameliyatları gerekebilmektedir. Bu durum cerrah içinde önceden tahmin edilememektedir.
Çünkü tüm hastaların kemik kıkırdak ve cilt yapıları birbirinden farklı olmakla beraber iyileşme şekilleri de farklı olabilmektedir. Bu durum en deneyimli cerrahlar içinde sayısal olarak farklı olsa da böyledir. Ancak 2. ameliyatlar daha kısa ve daha az kapsamlı basit işlemleri içermektedir.
Ameliyatı planlarken en önemli etken doktor ile estetik cerrah arasındaki doğru ve iyi iletişimdir. Bu sebeple ameliyat kararı verirken gerekirse birden fazla kez görüşme planlanmalı ve doktorunuza kendinizi doğru ifade ettiğinize emin olmalısınız.
Hastaların bu ameliyattan beklentileri ve yüzlerindeki değişimler esas tutularak estetik burun ameliyatı planlaması yapılmaktadır ancak hastanın burnunun kemik , kıkırdak ve cilt yapısı , yüzünün diğer kısımlarının şekline göre doktorunuz sizin için mümkün olan burun şekillerinin anlatacak ve bu konuda bilgi verecektir. Bu sebepledir ki doktorunuza göstereceğiniz fotoğraflar her zaman sizin yüzünüz ve burnunuz için uygun olmayabilir. Bu görüşmeler sırasında daha önce geçirdiğiniz burun ameliyatlarınız, alerjik durumlarınız, kullandığınız ilaçlar, kronik hastalıklarınız var ise mutlaka doktorunuz ile paylaşınız.
Ameliyat öncesi son 8 saat içinde yeme içme faaliyetlerini kesiyor ve ameliyat sabahı hastaneye yatış yapıyoruz. Ameliyat sabahı anestezi hazırlığı olan kan tetkikleri, akciğer grafisi ve EKG çekimi işlemlerinin yapıp bu tetkiklerde bir sorun görülmediği ve muayenenin ardından ameliyat hazır hale geliyoruz. Bunların tamamını planını doktorunuz sizin ile muayene sırasında paylaşmaktadır.
Burun estetiği ameliyatı tam teşekküllü bir hastanede yapılmaktadır. Genellikle hastanede 1 gece yatmak gerekir.
Burun estetiği ameliyatı genel anestezi ile yapılmaktadır. Yani siz ameliyat boyunca tamamen uyuyor halde olacaksınız. Ameliyat öncesi bir anestezi uzmanı tarafından ayrıntılı muayeneniz yapılmakta tetkikleriniz değerlendirilmektedir.
Estetik burun ameliyatları nefes alma probleminin olup olmaması ya da burunda yapılacak değişikliğe göre değişmekle birlikte 1-2 saat arasında sürmektedir. Estetik burun ameliyatlarında burun kıkırdağı, derisi ve kemik yapısı birbirinden ayrılmakta ve yeniden şekillendirilmektedir. Bu işlemlerin tamamı burunda çözülmesi gereken problemlere göre değişkenlik göstermektedir.
Örneğin hastanın nefes alma problemi var ise burun orta hattın sağında ya da solunda ise ameliyat süresi ve yapılacak işlemler uzamakta ve bu da ameliyat süresinde değişkenliklere sebep olmaktadır. Burun kıkırdak ve kemiklerine şekil verme burun estetiği ve var ise nefes alma problemi yani septoplasti işlemi bittikten sonra deri yerine tekrar adapte edilmektedir.
Estetik burun ameliyatları iki farklı teknikle yapılabilmektedir. Bu teknikler açık dediğimiz burun dışından kesi yapılarak ya da kapalı teknik dediğimiz kesilerin burun içinde saklandığı yöntem ile yapılabilmektedir. Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanları estetik burun ameliyatlarını çoğunlukla burun içinden yani kapalı teknik ile yapmaktadırlar.
Ancak bir kısmı özellikle sekonder yani ikinci kez ameliyat olan hastalarda ya da komplike dediğimiz birden fazla büyük sorunun bir arada olduğu hastalarda açık tekniği kullanmaktadırlar. Açık teknikte yapılan kesi burun deliklerinin arasındaki derinin en ince olduğu yerden yaklaşık 3-4 mm lik bir kesidir. Bu kesinin izi ilk 1-2 ay dikkatli bakılınca görülse de sonuçta belli belirsiz hale gelmektedir ve hastaları rahatsız etmemektedir.
Kapalı teknikte kesilerin olmamasının yanında burnu koruyan bağlar ve yapılar da korunduğu için mümkün ise kapalı teknik tercih edilmektedir. Hem açık hem kapalı teknikte estetik burun ameliyatı sonrası burunun yeni şeklini korumak için burun üzerine termoplastik, metal ya da alçıdan yapılan atel uygulanmaktadır. Burun ateli sayesinde burun üzerindeki ödem daha kontrollü olmakta, dışarıdan gelecek darbelere karşı da daha korunaklı hale gelmektedir.
Ayrıca burun deliklerinin içine genellikle silikondan yapılan ortası delikli tamponlar yerleştirilir. Bu tamponların ortasındaki delikler sayesinde az da olsa hastalar nefes alabilmektedir. Tamponlar estetik burun ameliyatına septoplasti dediğimiz nefes alma probleminin giderilmesi işleminin dahil edilip edilmemesine göre değişkenlik göstermekle beraber 2 ya da 7. gün alınmaktadır.
Estetik burun ameliyatından sonra ilk 48 saat burun üzerindeki ve her hasta da olmamakla birlikte gözlerinizdeki şişlik ve morluklar artacak sonrasında yani 2. gün sonrasında yavaş yavaş azalacaktır. Şişlik ve morluklarda artış olmasın veya daha az şişlik ve morluk olsun diye ilk 48 saat mümkün olduğu kadar soğuk kompres uygulaması önerilmektedir.Nasıl iyileşme süresi kişiden kişiye değişiklik göstermekte ise şişlik ve morlukların oluşması ve onların da iyileşme süresi değişkenlik göstermektedir.
İlk birkaç gün yüzünüzde ağırlık ve hafif baş ağrısı hissedebilirsiniz. Ağrı kesici ilaçlar ile genellikle bu dönem kontrol altına alınmaktadır. Bir hafta sonrasında şişlik ve morluklar ve ağrı kesici ihtiyacı oldukça azalmaktadır. Hastaların bir çoğu bu bir haftalık süreçte çok ağrı kesici ihtiyacı olmadıklarının dile getirmektedir.
Estetik burun ameliyatı sonrası ilk gün hastanede başınız yüksekte olacak şekilde yatakta kalmanız gerekmektedir ve tuvalet ihtiyacı dışında hastalar ayağa kaldırılmamaktadır. İlk gün sonrasında hastaların bol bol yürüyüş yapmaları ve günlük aktivitelerine devam etmeleri istenmektedir.
Estetik burun ameliyatı son derece hızlı iyileşme süresine sahip bir ameliyattır. Ancak ameliyat sonrası birkaç gün burun deliklerinden sızıntı şeklinde akıntı olması normaldir. Burun ameliyatı sonrası burun delikleri içinde kesiler henüz iyileşmeden sümkürme gibi basınç artışına sebep olan davranışlardan kaçınılmalıdır.
Burnunuzdaki tampon çıkınca kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. Burun üzerine konulan atel çıkınca burnunuzun şeklini görecek ve kendinizi çok daha rahatlamış hissedeceksiniz.
Estetik burun ameliyatından 7 gün sonrasında dışarı çıkabilir sosyal hayatınıza dönebilir hale gelsenizde yüzünüzdeki genel şişlik sebebiyle bir değişiklik dikkat çekebilir. Bu sebeple çok göz önünde olan bir iş hayatınız var ise izin almanız gereken süre 10 gündür. Ancak okul hayatınıza ve masa başı işinize 1 hafta sonra rahatlıkla dönebilirsiniz. Ancak günlük yaşam döngünüz için 1 hafta sonrasında da bazı kısıtlamalar mevcuttur.
Örneğin koşma, yüzme, top sporları gibi kan basıncınızı artıracak aktivitelerden 2 hafta süreyle kaçınmanız gerekmektedir. İlk 4 hafta burnunuza darbe alacak her türlü aktiviteden uzak durmalısınız. iyileşme sürecinde burun kemikleriniz darbelere daha hassas olduğunu aklınızda bulundurmalısınız. Normalde burun kemiklerinde kırık oluşturmayacak darbeler ameliyat sonrası kırık oluşmasına ve burunda şekil bozukluğuna sebep olabilir.
Estetik burun ameliyatı sonrası burun üzerindeki cilt güneşe karşı daha hassas olacağı için mutlaka güneş koruyucu kremler kullanmalı mümkün olduğu kadar güneşlenmekten kaçınmalısınız. Yüzünüzü yıkarken ya da makyajınızı temizlerken ameliyat bölgesinde daha dikkatli ve nazik olmanız gerekmektedir. Bu burununuzu temizlemeyeceğiz anlamına gelmemektedir.
Estetik burun ameliyatı sonrası cilt bakımı yaptırmak için mutlaka profesyonel bir merkez seçmelisiniz ameliyat sonrası bakım gözeneklerin temizlenmesi açısından çok önemlidir.
Gözlük kullanan hastaların estetik burun ameliyatı sonrası 1 ay süre ile kontakt lens kullanmaları önerilmektedir. Gözlük kullanmak için mümkünse iki ay yani 8 haftalık süre geçmesi önerilmektedir. Gözlüğün burun kenarlarına sürekli baskı uygulaması şekil bozukluklarına yol açmaktadır.
Güneş gözlüğü için durum farklıdır. estetik ameliyat sonra birinci aydan sonra çok uzun süre olmamakla beraber güneş gözlüğü kullanılabilir. Normal hayata dönme sürecinde hastalar arasında farklılık göstermektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgi burun estetiği ameliyatı sonrası sizinle paylaşılacaktır.
Burun estetiği ameliyatı sonrası birinci hafta, birinci ve üçüncü ve 6. ay kontroller çok önemlidir çünkü ameliyat sonra oluşan şişliklerin %80 inin birinci ay sonunda geçtiği kabul edilmektedir. Geriye kalan ödemin ise altı ay ile bir yıl arasında bir sürede tamamen geçmesi beklenmektedir. Bu sebeple birinci ayda gerekli görülürse şişliğin daha hızlı geçmesi ya da burun şekline katkıda bulunması için masaj gösterilmektedir.
Ameliyat sonrası bu kontroller dışında doktorunuzla sürekli iletişim halinde olmanız gerekmektedir. Genel kurallar dışında zaman zaman aklınıza takılan sorular mutlaka olacaktır bu süreçte doktorunuzun sürekli yanınızda olduğunu bilmek süreci daha iyi atlatmak için size güven verecektir.
Estetik burun ameliyatı, estetik kaygılarla daha güzel olmak için yapılan bir müdahaledir. Ameliyat daha güzel olmak için girip sonrasında burnunuz sarılı yüzünüzde şişlik ve morluklarla kendinizi ilk bir hafta tabiri caiz ise ‘dayak yemiş’ gibi görmek hiç hoşunuza gitmeyecek.
Ameliyat öncesi ilk birkaç gün hatta bir haftanın bu şekilde geçeceğini kabul ederek ameliyata girmiş olsanızda yinede bu erken dönem sizi rahatsız edecek hatta bu ameliyata nasıl karar verebildiğinizi sorgulayacaksınız. Ancak 7. günün sonunda ateliniz ve tamponlarınızdan ve burun üzerindeki bütün sargılardan kurtulduktan sonra yeni burnunuz ve yüzünüz çok hoşunuza gidecek ve ilk bir haftalık zorlu süreci unutmanız çok uzun sürmeyecektir. İkinci haftanın sonunda artık burnunuz yeni ameliyat olmuş gibi durmayacak ve etrafınızdakiler sizi sorgulamayacaktır.
Burun ameliyatı sonrası burnunuzun şekli değişeceği gibi yüzünüzün de şekli değişecek ve sizin bu değişime ayak uydurmanız biraz vakit alacak. Burnunuzun şeklini çok beğendiğiniz halde yüzünüzdeki değişim ve aynaya bakınca size farklı gelmesi çok normaldir. Yıllardır alışık olduğunuz yüz ve burun şeklinizi değişimi kabul etmek ya da aileden gelen karakteristik burun özellikleriniz var ise bu değişme ailenizin ve sizin alışmanız zor olabilir. Bir grup hasta ise bu tür değişimlerin olacağını baştan kabul eder ve bu durum geçeceğinden emindir.
Burun şekliniz gün geçtikçe daha güzelleşecek, şişlikler azaldıkça burun hatlarınız daha belirginleşecektir. Özellikle burun ucu değişimi en son gördüğümüz alandır ve bu konuda sabırlı olmamız gerekmektedir.
Estetik burun ameliyatı sonrası erken dönemde ailenizin ve arkadaşlarınız vereceği ani tepkiler sizin için beklenmedik gelebilir. Bu durumla karşılaştığınız zaman bu ameliyatı olmaya neden karar verdiğinizi düşünmek ve eski fotoğraflarınıza bakmak size bu durumları atlatmak için yardımcı olacaktır. Siz ameliyat sonrası burun şeklinden memnun iseniz ve sürece hazır iseniz hedefinize ulaşmışsınız demektir.
Ameliyatsız burun estetiği burun ameliyatı olmaktan korkan ya da ameliyat olmaya değmeyecek kadar ufak deformiteleri olan hastalar için alternatif yöntemdir. Temel olarak iki yöntem ile mevcuttur. Birincisi iple askılama yöntemi kullanılarak burun ucunun yüksekliğini artırıp burun kemerinin görünürlüğü azaltılabilir.
Ameliyatsız burun estetiği kullanılacak ipi türüne göre kalıcı ya da kendiliğinden erimeyen ipler tercih edilebilir. Bu yöntem doğru hasta seçimi ile uygulanabilir, herkes için uygun bir yöntem değildir. Ameliyatsız burun estetiğinde İp olarak kalıcı olanlar tercih edilse de uygulama kalıcı değildir. Ortalama etki süresi 6 ay ile 2 yıl arasında değişkenlik göstermektedir.
İkinci yöntem dolgu uygulamalarıdır. Ameliyatsız burun estetiğinde daha çok tercih edilmektedir. Yine dolgu uygulamaları da kalıcı ya da kendiliğinden eriyen dolgular kullanılarak yapılabilir.
Sıklıkla kendiliğinden eriyen hyalüronik asit içerikli dolgular tercih edilmektedir. Ameliyatsız burun estetiğinde dolgular ile burun ucunun yüksekliği arttırılabilir , burun kemerinin görünürlüğü azaltılabilir.
Göreceli olarak burun boyu kısaltma ya da uzama sağlanabilir. Dolgularla amaç burunda sorun teşkil eden alanı yok etmek değil kamufle etmek mantığına dayanır.Basit uygulamalardır. lokal anestezik kremler ile kanül kullanılarak yaklaşık 10 dklık bir işlemdir.
Dolgunun miktarına göre istenen etki artırılabilir. Etkisi hemen gözlemlenir ve dolgunun ömrüne göre değişmekle beraber 1 ya da 2 yıl kadar sürer. Doğru seçilmiş hastalarda ve iyi ellerde genellikle sorunsuz, basit uygulamalardır.
Estetik burun ameliyatlarının burnun tüm bölümlerini içerecek şekilde bir bütün olarak planlanır ve uygulanır. Bazı hastaların tek şikayetleri burun ucunun düşüklüğü ve genişliği olabilir. Burun boyu, burun sırtı bölgesinde bir deformite olmayabilir ya da ufak deformiteler olsa bile hastalar bunları sorun etmeyebilir. İşte böyle durumlarda burun ucu estetiği dediğimiz burun sırtına hiç dokunmadan sadece burun ucu bölgesinde yapılan ameliyatlar planlanabilir.
Burun ucu estetiği de sonuç olarak bir ameliyattır. Burun ucu estetiği genel anestezi altında ameliyathane de yapılır. Yaklaşık 30-60 dk arasında değişen sürelerde yapılır.Burun ucunda çalışılan alanda ve burun üzerinde şişlik oluşmaktadır.
Burun sırtına müdahale yapılmadığı için yüzde şişlik ve morluk yok denecek kadar az olur. Bu sebeple iyileşme süresi çok daha kısadır. Ameliyattan sonra atel ya da tampon genellikle kullanılmaz sadece burun üzerine şişlik daha az olsun diye strip bantlar yapıştırılır. Normal hayata dönüş 3-4 gün sonra mümkün olabilmektedir.