Kepçe Kulak

Ülkemizde ve dünya genelinde çok sayıda kişi kepçe kulak probleminden şikayetçidir. Kişinin görünümüyle ilgili yaşadığı bu sorun psikolojik açıdan da olumsuz etkilenmelerine neden olabiliyor. 

Özgüven sorunları gibi sıkıntıların yaşanması da oldukça yaygındır. İşte bu nedenle kepçe kulak ameliyatı işlemiyle söz konusu görünümün ortadan kaldırılması sağlanıyor. Ameliyatın çocukluk döneminde yapılması da mümkündür. Mutlaka 18 yaşını doldurmuş olma şartı aranmaz. 

Özellikle 6 yaş kulak gelişimi noktasında önemli bir yaştır. 6 yaşta kulak geşimin % 90 ı tamamlanır. Kulaktaki şekil bozukluğu 6 yaşından sonra düzeltilebilir ve ameliyat planlaması gerçekleştirilebilir. Bu ameliyatın yetişkinlik döneminden önce gerçekleştirilmesinin önerilmesi ise çocukların psikolojilerini olumsuz etkilenmesidir. Özellikle çocuklar okula gittiklerinde olumsuz durumlar yaşayabiliyorlar. Bu nedenle okul öncesi dönemde ameliyatın gerçekleştirilmesi çok daha doğru bir seçim olabiliyor. 

Zira kulak deformitesi yetişkinler için de sıkıntılı bir tablonun ortaya çıkması anlamına gelebiliyor. Bu problem maalesef kişinin kendine olan güvenini de zedeleyebiliyor. Oysa sadece tek bir seans halinde gerçekleştirilen ameliyatla söz konusu sorunun ortadan kaldırılması mümkün olabiliyor. Böylelikle okul döneminden önce çocukların kendi yaşıtlarının alay konusu olması gibi olası sorunlar önleniyor. 

Sonuç olarak 6 yaşından itibaren çocukların ameliyat olması mümkündür. Elbette ilerleyen yaşlarda da ameliyat yapılmasında herhangi bir sakınca olmaz. 

Kimler Kepçe Kulak Estetiği Olabilir? 

Kişinin kulak kıkırdaklarının deformitesinden şikayetçi olması ve kepçe kulak görünümü durumunda ameliyat yapılabiliyor. Ancak elbette bu operasyonun yapılabilmesi için ameliyata engel bir sağlık sorununun olmaması gerekir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde de ameliyat yapılması mümkün olmaz. Anne adaylarının bu operasyondan faydalanmak için doğum ve emzirme süreçlerinin tamamlanmasını beklemeleri gerekir. 

Bize ulaşarak kepçe kulak ameliyatı olup olamayacağınız bilgisi ve kepçe kulak ameliyatı fiyatları ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Kepçe Kulak Nasıl Tedavi Edilir? 

Ülkemizde de kepçe kulak problemi sık görülen sorunlar arasında yer aldığından tedavi yöntemleri de haliyle merak ediliyor. Tedavinin cerrahi müdahale ile yapıldığını belirtebiliriz. Sadece okul öncesi dönemden çok daha önce hatta doğumdan sonraki dönemde bu sorunun fark edilmesi durumunda alternatif bir tedavi uygulanabiliyor. 

Bu tedavide kulak kıvrımlarına uygun forma sahip bir sünger atel kulağa yerleştiriliyor. Yine alternatif bir yöntem olarak kulak bandı uygulaması da tercih edilebilir. Her iki yöntemde de amaç kulak kepçesi görünümünü düzeltmektir. 

Ancak bu tedavilerin çocukluk döneminde ya da yetişkinlik döneminde başarılı bir sonuç sunamadığını belirtmek gerekir. Sadece doğumdan kısa bir süre sonrasında kepçe kulağın fark edilmesi durumunda başarılı olabilen tedavilerdir. 

Ameliyat ise her yaşta yapılabildiğinden daha sık uygulanan bir tedavi yöntemi oluyor. Bu operasyonda kesi uygulanan yer kulak arkası olduğundan iz kalması gibi çeşitli endişeler yaşanmıyor. Hastaların gayet rahat bir şekilde ameliyat kararı alabildiklerini belirtebiliriz. 

Artık çok daha gelişmiş ve yeni teknikler kullanılıyor. Bu sayede operasyon sonrası iyileşme sürecinin de çok daha kısa olduğunu belirtmek mümkündür. 

Kepçe Kulak Ameliyatı Ağrılı mıdır? 

Ameliyat sonrasında lokal anestezinin de etkisi geçtiğinde kulak arkasında ya da tüm kulak bölgesinde hafif bir ağrı hissi olabilir. Bu durumunda gayet normal hatta beklenen bir tablo olduğunun altını çizelim. Hafif ağrı olması, ameliyata dair bir problem olduğu anlamına gelmez. 

Dolayısıyla bu gibi durumlarda hastaların endişe etmesine de gerek olmayacaktır. Zira doktorunuz mutlaka ağrı kesici ilaç reçete eder ve ilaç yardımı ile ağrının kontrol altına alınması da mümkün olabilir. 

Çoğunlukla bu ağrı 1- 2 gün içerisinde yok olur. Aynı zamanda hastaların günlük hayatlarını ya da iş yaşantılarını olumsuz etkileyen bir ağrı olmadığını da belirtmek gerekiyor. Ameliyat öncesinde doktorunuzla görüşebilir ve ağrı konusunda da daha detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Kepçe Kulak Ameliyatı Riskli mi? 

Her cerrahi müdahale bazı riskler içerir. Kepçe kulak ameliyatının da çeşitli riskleri bulunuyor. Ancak bir değerlendirme yapıldığında bu risklerin gerçekleşme ihtimalinin son derece düşük olduğunu belirtebiliriz. 

Kanama ve enfeksiyon riskleri özellikle deneyimli bir doktorun tercih edilmesi durumunda minimum seviyede olacaktır. Aynı zamanda ameliyat öncesinde anestezi uygulanması gerekiyor. 

Bu nedenle anesteziye bağlı risklerin de bu listede bulunduğunu söyleyebiliriz. Ameliyat sonrasında antibiyotik kullanımı, enfeksiyon riskinin minimum düzeye çekilmesi için önem taşıyor. Doktorun önerilerinin ve uyarılarının dikkate alınması durumunda operasyon sonrasının çok daha rahat geçirilebileceğini belirtebiliriz. 

Kepçe Kulak Ameliyatında İz Kalır mı? 

Yine sıklıkla merak edilen konulardan biri de ameliyattan sonra ciltte ne oranda iz kalacağıdır. Elbette asla iz kalmaz şeklinde bir kanaat belirtilemez. Cilde kesi uygulanacağı için mutlaka hafif de olsa bir iz kalır. Fakat bu izin kulağın arka kısmında olması nedeniyle görünürlüğü de yok denecek kadar az olur. 

Dolayısıyla operasyon sonrası iz kalması konusunda bir endişe duyulmasına gerek olmaz. Bununla birlikte mevcut izin zamanla çok daha az görünür olacağını, ten rengini alacağını da belirtmek gerekiyor. Otoplasti olan kepçe kulak probleminden kurtulan hastalar kalan iz konusunda sıkıntı yaşamadıklarını dile getiriyor. 

Operasyon Süreci

Hastaların kulakların şeklinden şikayetçi olması durumunda gerekli inceleme yapılarak ameliyat planlaması gerçekleştirilir. Ameliyata dair merak edilenleri şu şekilde açıklayabiliriz: 

  • Hastanın yaşına ve genel sağlık durumunda bağlı olarak kepçe kulak estetiği lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilir
  • Anestezinin etkisi sayesinde ameliyatta hastanın acı hissetmesi mümkün olmaz
  • Kulağın arka kısmına kesi uygulanır ve bu kesi bölgesinden kıkırdak dokunun şekillendirilmesi sağlanır 
  • Kulakların kafa tabanına daha yakın bir konum alması sağlanır 
  • Kesi uygulanan yere dikiş atılarak ameliyat tamamlanır 
  • Operasyon sonrasında kulaklar sarılır ve böylelikle ameliyatla kazandırılan şeklin korunması mümkün olabilir 
  • Ameliyat esnasında büyük olan kulak memelerinin küçültülmesi işlemi de gerçekleştirilebilir 
  • İşlem klinik istirahat gerektirmez, hastalar aynı gün taburcu olarak evlerine gidebilir
  • Operasyonun yapıldığı gün hafif mide bulantısı ve baş ağrısı olabilir. Buna neden olan ameliyat değil, ameliyat öncesi uygulanan anestezidir

Operasyon Sonrası

Öncelikle ameliyattan sonra iyileşme sürecinin hastaları çok zorlamadığını belirtebiliriz. Sürece dair merak edilenleri ise kısa bir liste halinde aktarabiliriz: 

  • Kepçe kulak için yapılan ameliyat sonrası 4 günde sargılar açılıyor
  • Sargıların açılmasından sonra duş alınmasında herhangi bir sakınca yoktur
  • Operasyonu takiben yaklaşık olarak 4 hafta sonra kulak bölgesinin özel bir bant ile korunması gerekir. Bant bazen sadece geceleri kullanılırken bazı hastalarda gece ve gündüz kullanımı gerekebilir
  • Bandın kullanım süresi hastadaki deformiteye bağlı olarak değişebilir
  • İlk birkaç hafta boyunca müdahale edilen bölgede şişlik ve hassasiyet olabilir. Bu durum beklenen bir tablodur ve endişe edilmesine gerek olmaz
  • Ameliyattan sonra günlük hayata hızla dönülüyor ve hastaların uzun süre istirahat etmelerine gerek olmuyor
  • Operasyondan sonra enfeksiyon riskine karşı doktor tarafından reçete edilen ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir 
  • Ameliyattan sonra kulak bölgesine darbe alınmamasına özen gösterilmelidir. Darbe alınması kulaklara kazandırılan konumun bozulmasına sebebiyet verebilir

Kepçe Kulak Ameliyatından Sonra Dikiş Alınması ve Takip 

Ameliyat sonrasında vücutta kendiliğinden eriyen dikiş ipleri kullanıldığı için dikiş alınması da gerekmiyor. Ancak mutlaka doktorun belirttiği süre zarfında kontrollere gidilmelidir. Genellikle operasyonu takiben 10 gün içerisinde bandajlar çıkarılır ve gerekli kontroller de tamamlanmış olur. Bu süre içerisinde aşırı ağrı, yüksek vücut ateşi gibi beklenmeyen durumlarda mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz. 

Ameliyattan sonra yeniden kulakların kepçe görünümü kazanması mümkün olmaz. Dolayısıyla ikinci bir ameliyata da gerek kalmıyor. Sadece operasyondan sonra kulak bölgesine darbe alınması ve iyileşme tamamlanmadan önce kulak bölgesinde dikişlerin açılması gibi durumlarda çok ender olmak kaydıyla yeniden bir ameliyat yapılması gerekebilir. Burada amaç kulak kıkırdaklarına müdahale ile yeniden şekil kazandırılmasıdır.

Sık Sorulan Sorular
Kulak bölgesindeki kıkırdaklardan ya da kulak kıvrımından kaynaklanan bir şekil bozukluğudur. Kulaklar öne doğur fazla oranda eğilmiş bir şekilde görünür.
Bebeklik döneminde fark edilmesi durumunda bant kullanımı gibi yöntemlerle düzelmesi mümkün olabilir. Ancak ilerleyen dönemlerde düzelmesi için ameliyat gerekir.
Kulaklarınız kafatasından 35 dereceden daha fazla çıkıntılıysa kepçe kulak durumunuz var demektir. Kulak ile kafatası arasındaki boşluğun 2 cm’den daha fazla olması da kepçe kulağın göstergesidir.
Anestezi altında yapılan ameliyatla kulaklar kafatasına daha yakın konumlandırılır. Böylece şekil bozukluğu giderilmiş olur.
En erken 6 yaşında kepçe kulak ameliyatı yapılabilir. Çocuklarda olabildiğince okul öncesi dönemde ameliyat yapılması tercih edilmelidir. İlerleyen yaşlarla da kepçe kulak ameliyatı yapılabilir.
Kepçe kulak ameliyatından sonra kullanılan, iyileşme sürecini hızlandıran elastik bir banttır. Operasyon sonrasında şişme ve morlukları minimuma indirger.
Çoğu zaman kepçe kulak durumu genetik olarak bir sonraki nesle aktarılır. Kepçe kulakta genetik faktörler oldukça belirleyicidir.