Burun Törpüleme Operasyonu

Ülkemizde ve dünya genelinde gerçekleştirilen estetik operasyonların başında burun ameliyatları geliyor. Özellikle burun kemerinin çıkık olması, kadın ve erkeklerde estetik açıdan bir hayli rahatsızlık verici olabiliyor. Kimi zaman bu estetik şikayetlere nefes alamama gibi şikayetlerin de eklendiğini söyleyebiliriz. Bu problemleri ortadan kaldırmak için de burun törpüleme operasyonları gerçekleştiriliyor. Bu operasyonlar sayesinde bir yandan daha doğal ve estetik açıdan daha güzel bir burun görünümü elde edilirken diğer yandan hastanın burundan nefes alamama gibi problemlerini gidermek de mümkün hale geliyor. 

Diğer burun kemiği ameliyatları ile kıyaslandığında törpüleme ameliyatlarının çok daha basit bir operasyon olduğunu söyleyebiliriz. Daha basit bir müdahale ile buruna düzgün bir görünüm kazandırılıyor. Estetik bir burun yapısına sahip olmak için sadece burun kemerinin bir miktar törpülenmesi yeterli olabiliyorsa bu durumda gönül rahatlığı ile söz konusu ameliyattan faydalanılabilir. Sadece operasyon süreci değil aynı zamanda iyileşme süreci de kısa süren bu operasyondan kadınlar kadar erkeklerin de faydalandığını belirtmeliyiz. 

Burun Törpüleme Ameliyatından Kimler Faydalanabilir? 

Öncelikle burun sırtındaki kemer yapısından şikayet edenler bu operasyondan faydalanarak daha düzgün bir burun kemeri görüntüsüne kavuşabilir. Ancak burun törpüleme ameliyatı yapılabilmesi için kişinin ameliyata engel olabilecek bir sağlık sorununun bulunmuyor olması lazım… Bununla birlikte hamilelik döneminde ya da emzirme dönemlerinde de burun törpüleme operasyonlarımı gerçekleştiremiyorum. Dolayısıyla doğumu ve sonrasında da emzirme döneminin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu kıstaslar dışında kalan ve burun kemerinden şikayet eden ya da burun kemerinin nefes almasına engel olduğunu düşünenler söz konusu operasyondan rahatlıkla faydalanabilir. 

Burun Törpüleme Ameliyatından Sonra Ağrı Olur Mu? 

Bu operasyonda burundaki kemer olarak adlandırılan kemik dokuya bir müdahale gerçekleştiriliyor ve bu dokunun törpülenerek daha düzgün olması sağlanıyor. Dolayısıyla burun törpüleme işleminde gerçekleştirilen bu müdahale operasyonun ardından hafif bir ağrı yaşamanıza yol açabilir. Ancak bu ağrının çok şiddetli olmadığını ya da bir başka deyişle dayanılmaz düzeyde olmadığını belirtmeliyiz. Hastalar için ameliyattan sonra buruna uygulanan müdahaleden kaynaklı ağrının giderilmesi için ağrı kesici ilaç da reçete ediliyor. Bu sayede günlük hayatı ya da sosyal yaşamı olumsuz yönde etkileyecek bir ağrı ile karşılaşılması da önlenmiş oluyor. 

Sıklıkla merak edilen hususlardan biri de hastanın günlük hayatına dönmesi için ne kadar süre geçmesi gerektiğidir. Bu süre her hastada aynı olmaz. Bunun nedeni ise dokulardaki iyileşme hızının her hastada aynı olmadığıdır. Ancak genellikle 1 – 2 gün içerisinde günlük hayata dönmek mümkün olabiliyor. Ancak iyileşmenin tam anlamıyla tamamlanmasına kadar geçen sürede bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini de unutmamalısınız. Özellikle enfeksiyon riskini dikkate almalı ve burun bölgesini de her türlü darbeden korumalısınız. 

Bununla birlikte iyileşme döneminde sauna ya da hamam gibi sıcak ortamlara girilmesi de önerilmez. Yine enfeksiyon riski nedeniyle deniz ve havuz gibi ortamlardan da bir süre uzak durulması gerekiyor. Bu ve benzeri konularda doktorunuzun önerilerini, uyarılarını dikkate almanız ve harfiyen uygulamanız, problemsiz bir iyileşme süreci yaşanmasını da sağlayacaktır. 

Burun Törpüleme Ameliyatı Hangi Operasyonlarla Kombinlenebilir? 

Bu ameliyatta öncelikli olarak burun sırt kemiğine müdahale ediliyor. Ancak hastanın durumunun uygun olması durumunda aynı operasyonda burun ucuna da müdahale edilebilir. Burun ucu kaldırma ameliyatı ile burun kemeri törpüleme işleminin tek bir seans içerisinde yani aynı operasyonda gerçekleştirilmesi mümkün olabilir. Burun ucu kaldırma işlemi çoğu hastandan gelen talepler arasında yer alıyor.

Operasyonda kemik ve kıkırdaklara aynı seansta müdahale edilmesi mümkün olduğundan bu işlemin de gerçekleşmesi mümkündür. Dolayısıyla hastalar yaşadıkları iki farklı sorundan tek bir ameliyat ile kurtulabiliyor. Böylelikle sadece tek bir iyileşme dönemi sürecinin atlatılması yeterli oluyor. Bu konuda doktorunuz ile görüşmeniz halinde hangi operasyonların kombine edilebileceği konusunda da daha fazla bilgi alabilirsiniz. 

Burun Törpüleme Operasyonu Sonuçları Kalıcı Mı? 

Elbette bu ameliyat ile burun bölgesine kazandırılan görünüm kalıcıdır. Hastaların düzenli olarak bu işlemi yaptırması gerekmez. Operasyon sonrasında burun bölgesine darbe alınması gibi istenmeyen durumların yaşanması halinde ameliyatla kazandırılan şekilde bozulmalar olabilir. Bu gibi durumlarda ameliyatın yeniden yapılması yani revizyonun gerçekleştirilmesi gerekebilir.

Ancak böyle bir problemin yaşanmaması halinde de söz konusu operasyona da gerek duyulmayacağını söyleyebiliriz. Sonuç olarak burun törpüleme operasyonunun sonuçlarının kalıcı olduğunu ve tek bir ameliyatın istenen görünümü elde etmek için yeterli olduğunu belirtelim. 

Operasyon Süreci 

Burun törpüleme operasyonunun nasıl yapıldığı konusunda merak edilen sorulara şu şekilde açıklık getirebiliriz: 

  • Bu ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir.
  • Elbette ameliyat sırasında hiçbir şekilde acı ya da ağrı hissedilmez
  • Hangi anestezi yönteminin tercih edileceğine burun yapısı ve yapılacak müdahale dikkate alınarak doktorunuz tarafından karar verilmelidir 
  • Operasyon süresi her hasta için aynı değildir ve bu süre sadece 40 dakika olabileceği gibi 2 saate kadar uzayabilir 
  • Törpüleme ameliyatı, burun estetiği ameliyatları ile birlikte eş zamanlı olarak da gerçekleştirilebilir
  • Ameliyat sırasında burun kemeri düzeltilir ve buruna daha düzgün bir form kazandırılır 
  • Kesi uygulanan bölgeye dikiş atılarak operasyon tamamlanır 

Operasyon Sonrası 

Hastalar özellikle burun estetiği söz konusu olduğunda iyileşme süreci hakkında da bilgi sahibi olmak isteyebiliyor. Ameliyat sonrasına dair merak edilen soruların yanıtlarını da içeren şu bilgilere hemen göz atabilirsiniz: 

  • Burun törpülemeyi kapsayan ameliyat sonrasında tampon uygulaması yapılmaz ve bu nedenle hastalar solunum konusunda da bir sıkıntı yaşamaz
  • Ameliyat sonrasında aynı gün taburcu olabileceğiniz gibi 1 gün sonra taburcu olmanız da söz konusu olabilir 
  • Operasyon sonrasında özellikle burun bölgesine ve çevresine sert bir darbe almamaya özen göstermelisiniz
  • Ameliyattan sonra kafadan geçirilen dar yakalı kıyafetleri tercih etmeyerek daha kolay giyinebilirsiniz
  • Enfeksiyon riskine karşı bir süre antibiyotik ilaç kullanmanız gerekebilir 
  • Hafif ağrı olması son derece normaldir ve bu durumda doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesici ilacı belirtilen dozajı aşmamak kaydıyla alabilirsiniz
  • Operasyon sonrasında burun üzerine konan bantlar genellikle 10 gün sonrasında çıkarılır 
  • Bantların çıkmasının ardından yüz temizliğinin alkolsüz tonik kullanılarak, aşağıdan yukarıya doğru, çok fazla baskı uygulamadan yapılması gerekir 
  • Burun bölgesine iyileşme tamamlanana kadar masaj yapılmamalıdır
  • Yaklaşık 1- 2 ay boyunca hafif uyuşukluk hissedilebilir ve bu durum gayet normaldir 
  • Ameliyat sonrasında kızarıklık, şişme ve morarma olması da beklenen bir durumdur
  • Bu şikayetler kısa bir süre sonrasında kendiliğinden azalarak ortadan kalkar
  • Ameliyat sonrasında 3 ay boyunca gözlük kullanılması önerilmez
  • Burnun ameliyat sonrasında tam şeklini alması için bir süre beklemeniz gerekiyor
  • Doktorunuzun belirttiği zamanlarda kontrollere gitmeli ve bunu aksatmamalısınız

Burun kemiğinde çıkıntı ya da burun eğriliği sorunundan şikayet ediyorsanız siz de bu ameliyattan faydalanabilir ve çok daha düzgün görünen bir burun yapısına sahip olabilirsiniz. Bu konuda daha fazla bilgi almak ya da randevu talep etmek amacıyla bize hemen ulaşabilirsiniz.