Dünya genelinde en sık gerçekleştirilen estetik girişimlerden biri de burun operasyonlarıdır. Elbette daha güzel bir burun görünümüne sahip olmak yüzün estetik açıdan güzel görünmesine de katkıda bulunuyor. Ancak operasyon sonrasında iyileşme sürecinin hem zaman hem de sabır gerektirdiğini unutmamalısınız. Doktorun öneri ve uyarılarını dikkate almanız ve uygulamanız en az burun estetiği operasyonu kadar mühimdir.
Burun estetiği operasyonunun ardından yaşanan sürece ve hastaların nelere dikkat etmeleri gerektiğine dair sizlere bazı bilgiler aktarmak isteriz. Şayet bu hususlar arasında anlamadığınız konular olursa doktorunuza sormaktan çekinmeyin.
- Estetik operasyon sonrasında burun içerisine tamponlar yerleştirilebilir. Bu nedenle nefes almakta güçlük çekebilirsiniz. Bu süreçte ağızdan solunum yapabilirsiniz. Tamponların ne zaman çıkarılacağına mutlaka doktorunuz karar vermelidir.
- Ameliyat sonrasında sıvı alımının yeterli olması son derece önemlidir. Tamponların mevcut olduğu süre boyunca ağızdan solunum yapmanız ağız kuruluğuna neden olabilir. Kuruluğu ortadan kaldırmak için su, meyve suyu ya da hafif içecekleri yudum yudum içebilirsiniz. Pipet kullanmanızı önermiyoruz. Bu süreçte yumuşak ve kolaylıkla çiğnenebilen gıdaları tüketmeye özen gösterin. Dudak kuruluğunu önlemek için de nemlendirici dudak kremlerini kullanabilirsiniz.
- Operasyon sonrasında asla gelişigüzel ilaç kullanmamalısınız. Sadece doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçları, doktorunuzun belirttiği süre boyunca ve belirtilen dozajda kullanmanız çok önemlidir. Kan sulandırıcı özellikte olan Aspirin ve benzeri ilaçları almanız ciddi sorunlara yol açabilir.
- Burun bölgesinde pansumanların mevcut olduğu süre boyunca baş bölgesini yukarıda tutmalısınız. İki yastıkla uyumalı ve aynı zamanda başınızı öne eğmemeye, dik tutmaya da özen göstermelisiniz. Başın yukarıda olması, operasyondan sonra oluşabilecek şişliğin çok daha az olmasını sağlar.
- Elbette burun bölgesinden az miktarda sızıntı olabilir ve bu durum tıbben gayet normaldir. Sızıntı şeklindeki akıntı açık kırmızı ya da pembe olabilir. Ancak kırmızı renkteyse yani bir kanama söz konusuysa mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz.
- Ameliyattan sonra burun üzerinde iki kat plaster ve alçı tel olabilir. Bu medikal ürünler ameliyat ile buruna kazandırılan şeklin korunması için kullanılıyor. Dolayısıyla hastaların bu plaster ve alçı tele dokunmaması gerekiyor. Yaklaşık 1 hafta sonrasında doktor tarafından çıkarılır.
- Burun bölgesinin hemen altında yer alan tampon sızıntı olması durumunda değiştirilebilir.
- Ameliyattan sonra doktorun belirttiği süre boyunca burun delikleri ovalanmamalı ve burun silinmemelidir. Ayrıca burun bölgesine darbe almamaya da çok fazla önem verilmelidir. Olabildiğince önden düğmeli ya da fermuarlı kıyafetler giyilmelidir. Böylece kıyafetler giyilip çıkarılırken burun ile teması önlenebilir.
- Dişler fırçalanabilir ancak yumuşak diş fırçası kullanılmalıdır. Dudakları büzmek gibi burunu etkileyen mimikler yapmaktan kaçınılmalıdır.
- Operasyonu takiben 2 hafta boyunca ıkınmak, eğilmek, ağır eşyalar kaldırmak ta da vücudu zorlayan hareketler yapmaktan kaçınılmalıdır.
- Ameliyattan sonra 1 ay boyunca güneş ışınlarından korunmalısınız.
- Burun bölgesinin dışındaki pansumanlar bir süre sonra çıkarılır. Bu bölgede cilt renginde değişimler olabilir ve hafif bir şişme de gözlemlenebilir. Bu durum geçicidir ve bir süre sonrasında kendiliğinden ortadan kalkar.
- Burun bölgesinde, üst dudakta ya da hemen yan dokularda uyuşukluk hissi olabilir. Uyuşukluk hissinin birkaç hafta sürebileceğini de söyleyebiliriz. Bu durum da normaldir ve kendiliğinden geçer.
- Tamponların çıkarılmasının ardından kulak çubuğu ve su ile burun temizliği yapılabilir. Ancak buruna baskı uygulamamaya özen gösterilmelidir.
- Burundaki tıkanıklık, tamponların alınmasından sonra da devam edebilir. Tıkanıklığın bir süre daha devam etmesi gayet normaldir. Bu süreçte sümkürmemeniz gerektiğini belirtelim. Burun spreyleri gibi ürünleri kesinlikle kullanmamalısınız.
- Operasyon sonrasında sakinleştirici ilaçların da etkisiyle kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Bu durum çok sık yaşanır ancak tamamen geçicidir. Birkaç gün içerisinde eskisi gibi güçlü ve dinç hissedeceksiniz.
- Ameliyattan sonra burnun ilk görünümü sizi mutlaka şaşırtır. Ancak ameliyatla kazandırılan görünüm şişlikler tamamen geçtikten sonra ortaya çıkacaktır. Operasyondan sonraki 36 saat içerisinde hastanın kendini mutsuz hissetmesi de çok sık rastlanan bir durumdur. Burun bölgesinin cerrahi müdahale sonrasında gerçek şeklini almasının 12 ay sürebileceğini de unutmamalısınız.
- Burundaki pansumanların alınmasının ardından hastalar iş hayatına dönebilir. Bu dönemde makyaj yapılmasında da bir sakınca olmaz.
- Operasyon sonrasındaki kontrol muayenelerine mutlaka gitmelisiniz. Bu sayede burun bölgesindeki iyileşme doktorunuz tarafından kontrol edilebilir. Ameliyatın ardından randevuların genellikle 1 hafta sonra, 1 ay sonra ve 6 ay sonra olacak şekilde düzenlendiğini belirtelim. Ancak beklenmedik bir durumun gelişmesi halinde randevu gününü beklemeden doktorunuzla görüşmeniz gerekiyor.
- Burun estetiği ameliyatının ardından 1 ay boyunca gözlük kullanılmaması gerekiyor. Bu dönemde uzağı görmekte sıkıntı yaşayanlar kontakt lens kullanabilir. Gözlük ise sadece burundaki alçı telin yerinde olduğu durumda ve doktorun müsaade etmesi halinde takılabilir. Aksi halde buruna bir yük bindiren gözlükler ameliyat ile kazandırılan burun şeklinin bozulmasına yol açabilir.