Bebek ve Çocuklarda Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe kulak problemi vücudun temel işleyişinde herhangi bir soruna neden olmaz. Ancak görünüm açısından çeşitli sorunlara yol açabildiğinden genellikle kulak şekil bozukluğu problemine müdahale edilmesi gerekir. Çocuklarda ve bebeklerde kepçe kulak sorununun olduğu anlaşıldığında okul öncesi dönemde bu soruna müdahale edilmesinde fayda olacaktır. 

Elbette yenidoğan bebeğinizin kulaklarında kepçe kulak sorununun olduğunu anlayabilirsiniz. Ancak yenidoğan bebeklere hemen müdahale edilmesi ve ameliyatın yapılması doğru olmaz. Bu nedenle ideal zamanı beklemek ve bu süreçte neler yapabileceğinizi konuşmak için doktorunuzla görüşmenizde fayda var. Bu gibi durumlarda kimi zaman elastik bant kullanımı ile gayet başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. 

Bazen elastik bant ile düzelemeyecek bir şekil bozukluğu da söz konusu olabilir. Bu durumda ise çocuklarda kepçe kulak ameliyatı ile çözüm sağlanabilir. Ameliyat son derece basit bir müdahaledir ve kısa sürede tamamlanır. Bu nedenle ailelerin bu ameliyatla ilgili herhangi bir endişe duymalarına gerek olmaz. 

Bebeklerde Kepçe Kulak Neden Olur? 

Bebeklerde kepçe kulak sorunu neden oluyor gibi sorularla da sıklıkla karşılaşıyoruz. Bu sorunun olası yanıtlarını şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Kulak kepçesi kıvrımının yetersiz olması 
  • Kulaktaki kıkırdak dokunun aşırı düzeyde gelişmiş olması 
  • Bebeklik döneminde kulak kıkırdağının hasar almış olması 
  • Genetik faktörler 

Bu unsurlar arasında en yaygın görüleni genetik faktörlerdir. Ailede kepçe kulak sorununun mevcut olması durumunda çocuklarda da bu sorunun görüldüğünü belirtebiliriz. Ancak günümüzde bu ve benzeri şekil bozukluklarını ciddi bir sorun gibi görmeye gerek yok. Basit estetik müdahaleler ile bu ve benzeri sorunların ortadan kaldırılması mümkün oluyor. 

Üstelik bu müdahaleler kalıcı bir çözüm sunuyor. Dolayısıyla çocukların ilerleyen yaşlarda, yetişkin olduklarında kepçe kulak sorunuyla ilgili yeniden operasyon geçirmelerine hiç gerek kalmıyor. 

Çocuklarda Kepçe Kulak Ameliyatı Neden Okul Öncesi Dönemde Yapılmalı? 

Öncelikle çocuklarda kepçe kulak durumunun mevcut olması bir hastalık olarak değerlendirilmemelidir. Bu durum sadece çocukları sosyal ve psikolojik açıdan olumsuz yönde etkiliyor. Çünkü özellikle okul döneminde çocuklar, kulaklarındaki bu şekil bozukluğundan kaynaklı olarak yaşıtları tarafından alay konusu olabiliyor. Çevrelerinin bu durumla alay etmesi ve çocukların sürekli rencide edici esprilere maruz kalması onların özgüvenlerini de olumsuz yönde etkiliyor. 

Bununla birlikte çocukların yaşadıkları nedeniyle okuldan soğumaları ve okula gitmek istememeleri gibi sorunlar da yaşanabiliyor. İşte bu nedenle okul öncesi dönemde, çocuklar ideal yaşa geldiğinde kepçe kulak ameliyatı yapılması ve bu problemin ortadan kaldırılması çok daha doğru olacaktır. 

Bu arada söz konusu ameliyat sadece çocukluk döneminde yapılan bir müdahale değildir. Yetişkinlerin de bu ameliyattan faydalanabileceğini bilmeyenler için aktaralım. Bu operasyon yetişkinlik döneminde de istenen herhangi bir yaşta yapılabiliyor. Son derece başarılı bir netice elde edilebiliyor. 

Çocuklarda Kepçe Kulak Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalı? 

Aileler bebeklerin kulaklarında kepçelik olduğunu fark ettiğinde hemen gerekli müdahalenin yapılmasını talep edebiliyor. Ancak bu müdahale için mutlaka ideal yaşın beklenmesi gerekiyor. İdeal yaş da 4 ila 6 arasıdır. Çocukların genel olarak sağlık durumları ve kontrolleri yapıldıktan sonra kepçe kulak sorununun ortadan kaldırılması için ameliyat planlaması yapılabilir. 

Daha erken dönemde ise cerrahi müdahale yapılması sakıncalı olabiliyor. Daha geç dönemde yapılmasında ise tıbbi açıdan bir sıkıntı olmaz. Ancak daha önce de değindiğimiz gibi okul öncesi dönemde ameliyatın yapılması çocuklar için çok daha doğru olacaktır. 

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Nedir? 

İyileşme dönemi her çocuk için aynı olmayabilir. Bazen çok basit bir müdahale yeterli olurken bazen kıkırdak dokulara daha derin bir müdahale gerekebiliyor. Bu durum iyileşme sürecini de belirliyor. Ancak genellikle bu sürenin 1 hafta ile 2 hafta arasında değiştiğini belirtebiliriz. 

Operasyon sonrasında yaşanan sıkıntılar birkaç gün içerisinde azalarak kendiliğinden ortadan kalkar. 1 – 2 haftalık süreden kastımız dokulardaki iyileşmenin tamamlanma sürecidir. 

Bu arada çocuklar kulak ameliyatı sonrasında ailelerin sandığı gibi çok zorlu bir dönem yaşamıyor. Hafif ağrı şikayeti oldukça kısa sürelidir ve bu nedenle yaşanabilecek ağrı noktasında da ailelerin endişe etmesine gerek olmaz. Zira ağrı durumunda kullanılabilecek ağrı kesici ilaç da zaten doktorunuz tarafından reçete ediliyor. 

Çocukların yaşamları boyunca rahatsız olabilecekleri bir probleme dönüşebilen kepçe kulak sorununun tek bir cerrahi müdahale ile ortadan kaldırılması mümkün olabiliyor.  Bu nedenle ameliyat konusunda endişelerden sıyrılmak ve gerekli adımları atmak çok daha doğru olacaktır.

Operasyon Süreci 

Aileler çocukları için gerçekleştirilecek olan operasyona dair bilgi almak isteyebiliyor. Operasyon sürecine dair en çok merak edilenleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Bu cerrahi müdahale genel anestezi altında gerçekleştiriliyor
  • Anestezi sayesinde çocukların hiçbir şekilde acı ya da ağrı hissetmesi mümkün olmaz 
  • Ameliyat sırasında kulak kıkırdaklarının olması gereken yere taşınması sağlanıyor 
  • Operasyonda kulak ile kafa derisinin birleştiği yere kesi uygulanır 
  • Kesinin uygulandığı yer nedeniyle ameliyat izleri çok fazla görünür değildir
  • Kesi uygulanan bölgeye dikiş atılarak operasyon tamamlanır
  • Ameliyatın ardından 1 gün klinik istirahat gerekebilir

Operasyon Sonrası 

Elbette ameliyat sonrasında bazı hususlara maksimum düzeyde dikkat etmek gerekiyor. Ameliyat sonrasında hastayı nasıl bir sürecin beklediğine dair merak edilenler ise şöyle: 

  • Ameliyatın ardından özellikle kulak arkasında hafif ağrı olabilir 
  • Bu ağrı geçicidir ve doktor tarafından reçete edilen ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilir 
  • Ameliyat sonrasında özellikle kulak bölgesine darbe alınmaması çok önemlidir
  • Olası bir darbe durumunda hemen doktora bilgi verilmelidir 
  • Ameliyatın ardından özel bantların bir süre kullanılması gerekecek 
  • Bu bantlar doktor kontrolünde çıkarılmalı, doktorun belirttiği süre boyunca mutlaka takılmalıdır 
  • Operasyon sonrasında hafif mide bulantısı, baş ağrısı ve baş dönmesi yaşanabilir. Bunun nedeni yapılan ameliyat değil, ameliyat öncesi kullanılan anestezik ilaçlardır 
  • Yaşanan bu sıkıntılar kısa sürede ortadan kalkar
  • İyileşme süresi oldukça kısadır ancak ameliyatın ardından çocukların birkaç gün evde dinlenmesi gerekir 
  • Enfeksiyon riskine karşı doktor tarafından antibiyotik ilaç kullanımı istenebilir
  • İlaçların düzenli kullanılması ve doktorun uyarılarının dikkate alınması, sorunsuz bir iyileşme dönemi yaşanması açısından çok önemlidir

Bebeklerde ve çocuklarda kepçe kulak sorunu hakkında daha fazla bilgi almak ve randevu talep etmek için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.