Fazla miktarda kilo alıp verme, emzirme, gebelik, yaşlanma ya da erken yaşlarda genetik nedenlerle meme dokusu ve onu saran cilt arasında uyuşmazlıklar olabilir. Cilt meme dokusuna fazla gelir ve bu durum memede sarkmaya yol açar. Meme uçlarınız yer değiştirebilir. Operasyon sırasında beraberinde (eğer meme protezine ihtiyaç varsa) meme protezi de kullanılmaktadır.
Teknolojik gelişmelerle birlikte daha önce farklı hammaddelerle hazırlanan meme protezleri silikon materyallerin yaygın kullanımıyla birlikte silikon meme protezi halini almıştır. Silikon meme protezleri meme şekline benzetilmeye çalışılan balona benzeyen yapılardır. Kadının memesinin durumuna göre karar verilen, anatomik olarak adlandırılan damla şekilli veya yuvarlak şekilli olmakla birlikte iç ve dış yüzeyini oluşturan maddeler farklılık göstermektedir. Ortak özellik olarak hepsi de dış yüzeyinde silikon madde içermekte olup (%90 dan fazlası) iç yüzey farklı maddelerden oluşabilmektedir. Dış yüzeyleri dokuya daha iyi uyum sağlaması için pürtüklü bir yüzeye sahiptir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan meme protezi malzemesi genellikle dışı silikon maddeden yapılan ve içinde yine genellikle silikon veya poli üretran maddelerden yapılan jel den oluşturulan meme protezleridir.
Dış yüzeyi silikon içerikli olan meme protezlerinin içi farklı maddelerin jel formlarından yapılabildiği gibi, silikon jel form, poli üretran jel form, saline filled yani tuzlu su veya serum fizyolojik, poli vinil pirolidon povidon PVP veya soya yağından da yapılabilir. Bunlardan bazılarının kullanımı zamanla terk edilmiş olup bazıları da hasta ve doktorun ortak kararına göre tercih edilebilmektedir. Hepsinin de avantaj dezavantaj fayda zarar hesaplamaları mevcut olup hasta için en uygun en komplikasyonsuz olan hasta ile birlikte değerlendirilerek karar verilir. İçi silikon jel maddeden üretilen dışı da yine silikon maddeden yapılmış meme protezi çeşitli boyutlarda kullanıma hazır halde üretilmiştir. Amerika Birleşik Devletlerinde FDA (Food and Drug Administration) tarafından 2006 yılı kasım ayında FDA onayı almıştır.
Mastopeksi ameliyatı meme etrafındaki ciltle, meme dokusu arasındaki zamana bağlı uyuşmazlıklar neticesinde gerekebilmektedir. Bu uyuşmazlıklar meme cildinin meme dokusuna büyük gelmesini sağlayan durumlarda olur. Bunlar; yaş almayla gelişecek genelde cildin bağ doku eksikliği azalması sonrası cilt sıkılığının kaybedilerek gevşemesi ve zamana bağlı yer çekimine yenik düşmesiyle oluşan cilt sarkmaları, aşırı miktarda ve ani kilo alıp verme, gebelik ve emzirme gibi bazı fizyolojik süreç sonrası, bazı cilt ve yumuşak doku hastalıkları ve bazı genetik hastalıklardır.
Cildin bollaşmasıyla birlikte mevcut meme dokusu yeni cilt için küçük gelecek ve sarkmalar, kırışıklıklar ve hatta meme başı yer değişiklikleri meydana gelerek kişi için kaygı yaratan bir süreç başlayacaktır. Bu durumu bazen fazla olan cildi çıkarıp memeyi yukarı kaldırıp meme başını normal lokalizasyonuna getirerek düzeltebiliriz bazen de eş zamanlı olarak meme dokusunu da eksik bulduğumuz kişilerde meme protezini de beraberinde kullanabiliriz.
Silikon içeren meme protezleri meme şeklinde hazırlanmış, dış yüzleri pürtüklü, içi silikon madde içeren kimyasal implantlardır. Yukarıda da açıklandığı gibi farklı hastalara ve farklı taleplere hitap edebilecek bir kaç çeşitte üretim yapılmaktadır.
Sonrasında seçilen uygun protezin uygun boyutta olması da çok önemlidir ve bunu doktorunuzla birlikte değerlendirmeniz, ameliyat sonrası beklenmedik sürpriz bir durumla karşılaşmamak adına çok önemlidir.
Meme dikleştirme operasyonunda amacımız meme doku etrafındaki fazla cildi almak ve meme başını uygun olan pozisyona tekrar taşımaktır. Bunun için meme başı etrafındaki koyu renkli areola dediğimiz alanın çevresinden (dikiş hattını gizleyebilmek için) veya hastanın durumuna göre değerlendirdikten sonra meme başı etrafı olan areola dediğimiz alanın alt kenarından başlayıp meme altına doğru yaklaşık 5 cm uzunlukta bir kesi hattı oluşturulur. Gerekli görülen, meme dokusunun eksik olduğu düşünülen veya hasta talebine göre görüşülerek değerlendirildikten sonra silikon meme protezinin de uygulanması düşünülen kişilerde protez yerleştirilir ve sonra meme dikleştirme ameliyatının diğer basamaklarına geçilerek operasyon tamamlanır.
Operasyon sonrası çok şiddetli olmamakla birlikte ağrı görülebilir ve genellikle ağrı kesicilere cevap verir. Eğer eş zamanlı olarak meme protezi de uygulanmışsa, beraberinde kollarda hareket kısıtlılığı da görülebilir. Meme başının yeri de değiştirildiği için meme başında ve etrafında geçici olarak morluk ve yine geçici olarak gözlenebilecek his kaybı olabilmektedir.
Memelere yaklaşık 1 hafta kalacak şekilde özel sargı uygulanır ve dikişlerle beraber aynı zamanda sargı da 1 hafta sonra alınır. Meme dikleştirme ameliyatında iyileşme süreci hızlıdır yani yaklaşık 3- 4 gün sonra kişi isterse işe gidebilir, sosyal hayatına dönebilir. Yalnız sporcu sütyeni takmasını operasyon sonrası yaklaşık 1,5 ay süreyle istemekteyiz.
Kişinin yeni görünümünü uzun yıllar boyunca büyük bir değişiklik olmadan kullanabilmesi ön görülmektedir. Fakat gebelik, emzirme süreci, ani kilo alıp verme veya cilt, yağ ve bağ dokuyu etkileyen bazı hastalık türlerinde minimal değişiklikler yaşanabilmektedir.
Silikon meme protezleri ile ilgili teknik detay vermek gerekirse yukarıda da bahsedildiği gibi; silikon meme protezleri meme şekline benzetilmeye çalışılan balona benzeyen yapılardır. Kadının memesinin durumuna göre karar verilen, anatomik olarak adlandırılan damla şekilli veya yuvarlak şekilli olmakla birlikte iç ve dış yüzeyini oluşturan maddeler farklılık göstermektedir.
Ortak özellik olarak hepsi de dış yüzeyinde silikon madde içermekte olup (%90 dan fazlası) iç yüzey farklı maddelerden oluşabilmektedir. Dış yüzeyleri dokuya daha iyi uyum sağlaması için pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan meme protezi malzemesi genellikle dışı silikon maddeden yapılan ve içinde yine genellikle silikon veya poli üretran maddelerden yapılan jel den oluşturulan meme protezleridir.
Dış yüzeyi silikon içerikli olan meme protezlerinin içi farklı maddelerin jel formlarından yapılabildiği gibi, silikon jel form, poli üretran jel form, saline filled yani tuzlu su veya serum fizyolojik, poli vinil pirolidon povidon PVP veya soya yağından da yapılabilir. Bunlardan bazılarının kullanımı zamanla terk edilmiş olup bazıları da hasta ve doktorun ortak kararına göre tercih edilebilmektedir.
Hepsinin de avantaj dezavantaj fayda zarar hesaplamaları mevcut olup hasta için en uygun en komplikasyonsuz olan hasta ile birlikte değerlendirilerek karar verilir. İçi silikon jel maddeden üretilen dışı da yine silikon maddeden yapılmış meme protezi çeşitli boyutlarda kullanıma hazır halde üretilmiştir. Amerika Birleşik Devletlerinde FDA (Food and Drug Administration) tarafından 2006 yılı kasım ayında FDA onayı almıştır.
Meme dikleştirme hakkında daha fazla bilgi almak, meme dikleştirme fiyatlarını öğrenmek için bize ulaşabilirsiniz.