Leke Mezoterapisi

Cilt yüzeyinde oluşan renk değişiklikleri cilt lekesi olarak adlandırılıyor. Bu lekeler doğuştan da olabilir. Ancak çoğunlukla zaman içerisinde çeşitli unsurlara bağlı olarak meydana geliyor. Özellikle güneşin uv ışınlarından cildin bir hayli etkilendiğini söyleyebiliriz. 

Güneş ışınlarının etkisi ile her cilt tipinde lekeler oluşabilir. Bununla birlikte yaşın ilerlemesi de başlı başına leke nedenidir. Yaşlanma ile birlikte yüz bölgesi başta olmak üzere vücudun pek çok bölgesinde lekelenmeler olabiliyor. 

Hamilelik cilt lekeleri nedenleri arasında yer alıyor. Ciltte meydana gelen sivilce ve akneler de lekelenme nedenleri listesinde bulunuyor. Deride meydana gelen hasarlar çoğunlukla hafif, orta ya da derin cilt lekelerine yol açar. 

Bu gibi durumlarda cilt lekelerinin nedenini araştırılmasında fayda olacaktır. Çünkü deride oluşan lekelerin nedeni her daim yaşlanma olmayabilir. Bu lekeler bir sorunun işareti de olabiliyor. 

Cilt Lekelerine Karşı Mezoterapi Tedavisi

Günümüzde mezoterapi ile leke tedavisi sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biri haline geldi. Bu tedavi ciltte oluşan lekelere karşı son derece etkili bir yöntemdir. Hem güvenli hem de başarı oranı yüksek bir tedavi olması, kadın ve erkeklerin söz konusu tedaviden sık sık faydalanmasını da beraberinde getiriyor. Üstelik sivilce ve akne izlerinin yanı sıra son derece inatçı olan güneş lekelerinin giderilmesinde de etkili olan yöntemlerin başında geliyor. 

Mezoterapi yöntemi yıllar önce oluşmuş olan lekelerde de oldukça etkili bir yöntemdir. Bu yöntemde cildin ihtiyacı olan maddeler kullanılıyor. Belirli niteliklere göre hazırlanan maddeler cilt altına gönderiliyor ve bu sayede cildin onarım sürecinin başlaması sağlanıyor. 

İşlemde kullanılan maddeler, cildin ihtiyaç duyduğu ancak karşılamakta zorlandığı maddelerdir. Söz konusu maddelerin istenen düzeyde cilde verilmesi durumunda lekelerin giderilmesi de mümkün hale geliyor. 

Cilt Lekeleri Kader Değil! 

Özellikle kadınlar akne ya da sivilce sonrası oluşan cilt lekelerinin yaşam boyu kalıcı olduğunu düşünebiliyor. Bu lekeleri kapatmak için sürekli olarak kozmetik ürünlerden yardım almak yerine daha kalıcı bir sonuç elde edilmesini sağlayan yöntemlere yönelebilirsiniz. Nedeni ne olursa olsun, cilt lekeleri kader değildir. 

Fondöten, kapatıcı gibi ürünlerle lekeleri gizlemek yerine daha kalıcı ve daha doğru bir seçenek olan leke oluşumlarını ortadan kaldırmayı tercih edebilirsiniz. Cilde enjekte edilen maddeler etkisini göstermeye başladığında cilt daha sağlıklı bir görünüm de kazanıyor. 

Leke Tedavisinde Mezoterapi İle Hangi Yöntemler Kombine Uygulanabilir? 

Hem kadınların hem de erkeklerin yaşadığı tek problem cilt lekeleri olmuyor. Çoğu zaman derideki lekelenmeler ile birlikte daha farklı cilt problemleri de ortaya çıkabiliyor. İşte bu durumda devreye mezoterapi ile birlikte farklı yöntemlerle kombine şekilde yapılan tedaviler giriyor. 

Elbette bu tedavi ile birlikte yapılan daha farklı sorunlara yönelik tedavi seçenekleri de mevcut. Bu seçenekler ise şöyledir: 

  • Tropikal leke tedavisi
  • Kimyasal ve enzimatik peeling uygulaması  
  • Cilt rengini açmaya yönelik olarak uygulanan ve cilde sürülen ilaçlar
  • Lazer tedavisi
  • PRP uygulaması 

Hastanın cilt sorunlarına yönelik olarak uygulanabilen bu yöntemlerin belirli aralıklarla gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu noktada doktorunuza danışabilirsiniz. Hangi periyotlar halinde hangi tedavilerin uygulanabileceği konusunda doktorunuzdan detaylı bilgi alabilir ve bir an önce tedavi planlamasının yapılmasını sağlayabilirsiniz. 

Mezoterapi İle Leke Tedavisi Kaç Seans Uygulanabilir? 

Leke sorununa yönelik olarak gerçekleştirilen mezoterapi işlemi nasıl uygulanır konusu kadar kaç seans işlem yapılması gerektiği de merak ediliyor. Öncelikle her hasta için seans sayısının aynı olmayabileceğini belirtmeliyiz. Çünkü ciltte meydana gelen lekelerin derinliği, lekenin görünümü, kişinin cilt yapısı farklı olabiliyor. Bununla birlikte uygulanan tedaviye cildin nasıl bir tepki vereceği de değişkenlik gösterebilir. 

Hastada cilt lekeleri ile birlikte daha farklı sorunların olup olmadığı da seans sayısını belirleyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla uygulanması gereken seans sayısı kişiden kişiye değişkenlik gösteriyor. 

Çoğunlukla 4-6 seans ile başarılı bir sonuç elde edilebildiğini belirtebiliriz. Ancak kimi zaman sadece 1 – 3 seans ile de cilt lekelerinden tamamıyla kurtulmak mümkün olabiliyor. Ender durumlarda ise 6 seans sonrasında işlemin bir ya da birkaç defa daha tekrarlanmasına gereksinim duyuluyor. 

Bu noktada seansların arasında kaç gün olması gerektiği de merak edilebilir. Mezoterapi ile leke tedavisinde seans aralıkları bir hafta ya da iki hafta şeklinde belirlenir. İşleme başlamadan önce doktorunuz seans aralıkları ya da toplam seans sayısı üzerine tarafınıza bilgi iletecektir. 

Mezoterapi İle Leke Tedavisinde Sonuçlar Ne Zaman Görülür? 

Hastaların büyük bölümü işlemin hemen ardından lekelerin ortadan kaybolmasını arzuluyor. Ancak bunun pek mümkün olmadığını belirtebiliriz. Leke tedavisinde mezoterapi yönteminin etkilerini görmek için en az 2 seansın tamamlanmış olması gerekiyor. 

Seanslar arasındaki süre 1 hafta ila 2 hafta olarak belirlenir. Dolayısıyla hastaların neticeyi görmeye başlaması için en az 2 haftalık sürenin tamamlanmış olması gerekir. Özellikle üçüncü seansın ardından artık lekelerde belirgin bir azalma meydana gelmeye başlar. Bu süre kişinin cilt yapısı ile de ilgilidir. 

Mezoterapi İle Leke Tedavisinde Kullanılan Maddeler Neler? 

Cilt lekeleri üzerinde etkili olan maddeler kullanılarak yapılan bu tedavide hastanın cildinin ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekir. Özellikle deri üzerinde leke oluşumuna sebebiyet veren unsurların dikkate alınması önem taşıyor. Örneğin yaşlanma ile birlikte ciltte oluşan lekelerin giderilmesi amacıyla kolajen üretimini tetikleyen hyaluronik asit tercih edilebilir. 

Bununla birlikte cildin onarım hızının desteklenmesi amacıyla vitamin kokteyllerinden de yardım alınabilir. Ciltte aşırı yağlanma olmasına bağlı olarak gelişen sivilceler ve sonrasında oluşan cilt lekeleri durumunda ise daha farklı materyallerden yardım alınıyor. 

Sonuç olarak leke tedavisinde mezoterapi uygulandığında hangi maddelerin kullanılacağı da kişiden kişiye değişiyor. Genel olarak hem ülkemizde hem de dünya genelinde en sık tercih edilen materyallere şu örnekleri verebiliriz: 

  • C vitamini
  • Traneksamik asit
  • Glutatyon
  • Doku yapılandırıcı 
  • Antioksidan
  • Retinoik asit
  • Arbutin
  • Multi vitamin kokteyli 

Bu tedavide önemli olan cildi lekelerden arındırmaktır. Koyu renkli bir görünüm sergileyen cilt lekelerinin giderilmesi için en etkili olan maddeler tercih edilir. Yukarıda sıralanan materyallerin tamamı daha önce test edilmiştir. Sağlığa herhangi bir zararı olmayan bu maddelerin mezoterapi tedavisinde rahatlıkla tercih edilebileceğini belirtebiliriz. 

Hangi Durumlarda Mezoterapi Uygulanması Sakıncalıdır? 

Bu işlemden faydalanabilecekler oldukça geniş bir gruptur. Ancak her bireyin de leke tedavisinde mezoterapi uygulamasından faydalanamayacağını belirtmemiz gerekiyor. Bu noktada kimlerin mezoterapi uygulamasından faydalanamayacağının yanıtını bir liste halinde aktarmak gerekir: 

  • Hamileler
  • Emzirme döneminde olanlar
  • Daha önce felç geçirmiş olanlar 
  • Şeker hastalığına sahip olanlar 
  • Kanser hastaları
  • Kanın pıhtılaşması ile ilgili sağlık sorunu yaşayanlar
  • İşlemde kullanılacak maddelerden herhangi birine karşı alerjisi olanlar 
  • Ürtiker hastaları
  • Bazı kalp hastalıklarına sahip olanlar 

İşte bu nedenle leke tedavisinde mezoterapi uygulamasından faydalanmak isteyenlerin doktorunu bilgilendirmesi gerekiyor. Mevcut hastalıklarınız, kullandığınız ilaçlar, daha önce gördüğünüz tedaviler ve geçirdiğiniz hastalıklar hakkında mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz. Bu sayede leke tedavisinde mezoterapi uygulaması için uygun bir aday olup olmadığınız doktorunuz tarafından belirlenir. 

Mezoterapi İle Leke Tedavisinin Yan Etkileri Neler? 

Leke tedavisinde kullanılan mezoterapi uygulaması sonrasında ciltte hafif kızarıklık ve morluk oluşabilir. Ancak bu etkinin geçici olduğunu vurgulamak gerekiyor. Kızarıklık ve morluğa neden olan ise enjeksiyon işlemidir. 

Her ne kadar mikro boyutta ince iğneler kullanılarak gerçekleştirilen bir işlem olsa da ciltte kızarıklık ve morluk oluşması muhtemeldir. Mezoterapi işleminde kullanılan maddeler sistemik dolaşıma karışmıyor. 

Bundan kaynaklı olarak da herhangi bir yan etkinin ortaya çıkma riski de bulunmuyor. Uzun süredir uygulanan bir tedavi yöntemidir. Gönül rahatlığı ile cilt lekelerinden kurtulmak için bu tedaviden faydalanılabilir. 

İşlem Süreci 

Cilt lekelerinden kurtulmak isteyenler bu tedavinin nasıl yapıldığını, sürecin nasıl ilerlediğini de merak ediyor. Yöntemin temel amacının az ve sık dozajlar şeklinde cildin ihtiyacı olan maddelerin cilde enjekte edilmesi olduğunu söyleyebiliriz. İşlem sürecine dair merak edilen unsurları ise kısa bir liste halinde aktaralım: 

  • Mezoterapi ile leke tedavisinde cilt yüzeyinde oluşan koyu renkli bölgeler hedef alınır
  • Ciltteki koyu rengin açılması için önceden belirlenen maddeler cilde enjekte edilir
  • Enjeksiyon işlemi cildin yaklaşık olarak 4 mm – 6 mm altına ulaştırılır 
  • İşlem öncesinde hastanın herhangi bir acı hissetmemesi için cilde anestezik krem sürülür 
  • Anestezik krem ağrı ya da sızı hissedilmesini de engeller 
  • Enjeksiyon işleminin tamamlanmasının ardından hastanın hemen gündelik hayatına dönmesi mümkündür
  • Mezoterapi ile leke tedavisi klinik istirahat gerektiren bir işlem değildir 
  • İşlem sırasında cilt altına enjekte edilen maddeler kısa zamanda etkisini göstermeye başlar 
  • Enjeksiyon yapılan bölgede hafif kızarıklık olabilir 
  • Kızarıklıklar tamamen geçicidir ve bu nedenle müdahale edilmesine gerek olmaz

İşlem Sonrası 

Hastanın leke mezoterapisi sonrasında kısa sürede iş hayatına dönmesi de mümkün olabiliyor. Bu nedenle çalışan kesimde cilt lekelerinden kurtulmak için rahatlıkla bu işlemden istifade edebilir. İşlem sonrasında dair merak edilen hususlara ise yine bir liste halinde açıklık kazandırabiliriz. 

  • Hastalar mezoterapi sonrası doktorun öneri ve uyarılarını mutlaka dikkate alınmalıdır 
  • İşlem yapılan bölgeye darbe alınmaması önemlidir 
  • Mezoterapi sonrasında enfeksiyon riskine karşı hijyen kurallarına dikkat edilmelidir
  • Uygulamanın yapıldığı gün makyaj yapılmaması, cilde herhangi bir kozmetik ürün sürülmemesi gerekiyor
  • Mezoterapi ile leke tedavisinden sonra cildin güneşten korunması en önemli unsurlardan biridir 
  • Cildi güneşten korumak için doktorunuzun önerdiği güneş koruyucu kremleri kullanabilirsiniz 
  • İşlem herhangi bir hazırlık gerektirmediği gibi işlemin ardından da bir iyileşme süreci gerekmez
  • Hastalar, kısa sürede tamamlanan mezoterapinin ardından hayatlarına kaldığı yerden devam edebilir 

Ciltte oluşan koyu renkli lekelerden kurtulmak için siz de bu etkin yöntemden faydalanabilirsiniz. Leke tedavisinde uygulanan etken maddelerin sayesinde daha duru ve daha lekesiz bir cilde kavuşmak hayal değildir. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak ve randevu talep etmek için bizimle hemen irtibata geçebilirsiniz.