Son yıllarda estetik girişim metotları arasında en sık tercih edilenlerden biri mezoterapi oluyor. Vitamin, enzim, hormon ya da bitki özleri gibi çeşitli materyallerin enjeksiyon şeklinde cilt altına gönderilmesi ile uygulanan mezoterapi, yüz güldüren sonuçlar elde edilmesini sağlayan yöntemlerden biridir. Özellikle cilt yenileme amacıyla kullanılan mezoterapi yöntemi 1952 yılında geliştirildi.
İlk kullanıldığında amacı acının hafiflemesini sağlamaktır. Yıllar içerisinde kullanım amacı değişti. Günümüzde kolajen ve elastin üretimini artırmak, bu yolla cildi gençleştirmek amacıyla kullanılan bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.
Yüz mezoterapisi yani mezolifting yöntemi hem kadınlar hem de erkekler tarafından rahatlıkla tercih edilebilir. Ameliyatsız olarak gerçekleştiriliyor olması da bu yöntemin daha sık tercih edilmesini sağlayabiliyor.
Hastalarda mezoterapi tekniğinin uygulanma amaçları hastanın ihtiyacına göre belirleniyor. Ülkemizde ve dünya genelinde bu işlemin en sık gerçekleştirilme amaçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Hastanın şikayetlerini ortadan kaldırması için kaç seans uygulanması gerektiği değişebiliyor. Her hastada yüz mezoterapisinin aynı seans sayısı ile uygulandığını söyleyemeyiz. Seans aralıklarının 1 hafta ila 4 hafta olacak şekilde belirlendiğini belirtelim.
Başarılı bir sonuç elde edilebilmesi için ortalama olarak 4 seans ile 6 seans uygulama yapılması gerekiyor. Ancak kimi zaman çok basit bir cilt problemini ortadan kaldırması hedefleniyor. Bu durumda 1 ila 2 seans uygulama ile de başarılı bir netice elde edildiğini belirtebiliriz.
Dolayısıyla seans sayısı hem hastanın cilt yapısına hem de hedeflenen sonuca göre değişkenlik gösterebiliyor. Ancak işlemin etkisinin kısa sürede ortaya çıkmaya başladığının da altını çizmek gerekiyor. Çoğunlukla uygulanan ikinci seansın ardından sonuçlar net bir şekilde gözlemlenmeye başlar.
Bu seans sonrasında cilt aydınlık bir görünüme kavuşur ve dolayısıyla daha sağlıklı bir form da kazanır. Bu işlemin bir süre sonrasında tekrarlanabildiğini de bilmek isteyebilirsiniz. Sonuç olarak ortalama 4-6 seans sonrası 3-6 ayda bir tekrarı yapılabilir ve böylelikle işlemin faydalarından daha fazla oranda istifade edilebilir.
Kimlere bu işlemin yapılabileceği sorusunun yanıtını kısa bir liste halinde aktarabiliriz:
Görüldüğü gibi yüz bölgesi ile ilgili pek çok problemi ortadan kaldırmak amacıyla bu işlemin yapılabildiğini söyleyebiliriz. Üstelik yüz mezoterapisi seansları çoğu zaman tek başlarına başarılı bir sonuç elde edilmesini sağlayabiliyor.
Bu işlem oldukça başarılı neticeler sunabiliyor. Aynı zamanda yan etki noktasında da hastaları sıkıntıya sokabilecek bir durum olmuyor. Ancak dileyen herkesin bu işlemden faydalanamayacağını da belirtmemiz gerekiyor. Kimlere yüz mezoterapisinin yapılamayacağını şu şekilde sıralayabiliriz:
Öncelikle hyaluronik asit ve vitaminler gibi maddelerin bu işlemde sıklıkla kullanıldığını belirtebiliriz. Aktif bileşen olan peptitler, koenzimler, yağ asitleri, amino asitler ve büyüme faktörleri kompleksi gibi materyaller de bu işlemde kullanılabilir. Bu maddeler özellikle boyun dekolte ve el bölgesine uygulanacak olan mezoterapi işlemlerinde tercih ediliyor.
Hastanın hangi problemden kurtulmak istediği, cilt yapısı gibi pek çok unsur göz önünde bulundurulur. Bu doğrultuda kullanılacak olan maddelere de karar verilir.
Yüz mezoterapisinde kullanılan çözeltilerin aşağıdaki maddeleri içerebildiğini söyleyebiliriz:
Söz konusu çözeltiler cildin elastin üretimindeki hızını da destekleyebiliyor ve böylelikle cildin yenilenme hızı da artıyor. Dolayısıyla özellikle cilt lekeleri gibi problemlerden kısa zaman içerisinde kurtulmak mümkün olabiliyor. Elbette cildin yenilenmesi sayesinde kırışıklıklar hafifler ve buna bağlı olarak kişinin daha genç görünmesi de mümkün hale gelir. Ülkemizde ve dünya genelinde sadece daha genç görünmek için bu işlemden faydalanan kişi sayısının bir hayli fazla olduğunu da belirtmeliyiz.
Bu işlemde özel olarak hazırlanan ve son derece ince uçlu iğnelere sahip enjektörler kullanılıyor. Bu işleme başlanmadan önce enjeksiyon yapılacak olan yüz bölgesine anestezik krem sürüldüğünü de belirtelim. Dolayısıyla ağrılı bir işlem değildir. Anestezik kremin etkisinin geçmesinin ardından da hastaları zorlayacak bir ağrı hissedilmiyor.
Bu konuda herhangi bir endişe duyulmasına gerek olmaz. Ağrısız bir işlem olması nedeniyle bazı kriterlere uygun olunması durumunda dileyen herkesin söz konusu işlemden faydalanabileceğini söyleyebiliriz.
Elbette ameliyatsız bir teknik olsa da tüm estetik girişimlerde olduğu gibi bu işlemde de bazı yan etkiler olabilir. Bu yan etkiler şişlik, kaşıntı, kızarıklık şeklinde sıralanabilir. Ancak ciddi yan etkiler olmadığını da söyleyebiliriz.
Yüz mezoterapisi nasıl uygulanır sorusunun yanıtı merak ediliyor. İşlem sürecine dair bilinmesi gerekenlere şu örnekleri verebiliriz:
Daha önce yüz mezoterapisi yaptırmamış olanlar Son derece ince iğnelerle yapılan bu işlemin ardından neler yaşanacağını da merak ediyor. İşlem sonrasında dair en çok merak edilen soruların yanıtları şu şekildedir:
İşlemin ardından herhangi bir sorun yaşanmaması için bazı hususlara dikkat edilmesinde fayda olacaktır. Nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda ise şu bilgileri aktarabiliriz: